Israëlische en Italiaanse F-35’s trainen in Israëlisch luchtruim

De gezamenlijke oefening is een “mijlpaal in gezamenlijke Israëlisch-Italiaanse militaire samenwerking”.

Door Aryeh Savir/TPS |
F-35 straaljagers van de Israëlische luchtmacht. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

(TPS) – De F-35I Joint Strike Fighter (JSF) “Adir” van de Israëlische luchtmacht (IAF) en de F-35 straaljagers van de Italiaanse luchtmacht hebben zondag deelgenomen aan een internationale oefening in het Israëlische luchtruim, de meest recente internationale oefening van de IAF. “De oefening, ‘Lightning Shield’, is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de gezamenlijke Israëlisch-Italiaanse militaire samenwerking,” aldus de IDF.

De oefening, die een week duurde, begon met Italiaanse F-35 straaljagers die het Israëlische luchtruim betraden, vergezeld door twee Israëlische Adir-jets. Deelnemers aan de oefening op de vliegbasis Nevatim in het zuiden zijn het 116e F-35 “Leeuwen van het Zuiden”-squadron en het 140e F-35 “Golden Eagle”-squadron, alsmede het 122e F-35 “Nachshon”-squadron met zijn G550 en vier Italiaanse F-35 vliegtuigen. “De oefening zal bijdragen aan het verbeteren van de operationele capaciteit van de Adir F-35I-eenheid en het uitbreiden van zijn capaciteiten naar mogelijke operationele scenario’s,” voegde de IDF eraan toe.

De IAF houdt het hele jaar door verschillende gezamenlijke oefeningen met luchtmachten in de regio. Een jaar geleden, in juni 2021, namen zes F-35I-toestellen van de IAF deel aan een historische en allereerste inzet in Italië, waar ze de strijd aanbonden met jachtvliegtuigen van drie luchtmachten. De Israëlische vliegtuigen namen deel aan de Fifth Crown-oefening, waaraan ook de Italiaanse, Amerikaanse en Britse luchtmachten deelnamen.

Het eerste Adir F-35 JSF-squadron van de IAF werd in december 2017 door de IAF operationeel verklaard. De Israëlische F-35 werd als eerste buiten de VS operationeel verklaard, voorafgegaan door het US Marine Corps en de US Air Force. Het gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie, vervaardigd door Lockheed Martin, wordt beschouwd als een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen ter wereld. Israël heeft in totaal 50 F-35’s aangeschaft die tot december 2024 moeten worden geleverd.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox