Israëlische en Duitse luchtmacht vliegen samen

Dinsdag is een twee weken durende luchtmacht­oefening in Duitsland begonnen, waaraan de NAVO-landen en Israël deelnemen. Het is voor het eerst in haar geschiedenis dat de Israëlische luchtmacht (IAF) naar Duitsland is gevlogen voor een oefening.

Door Michael Selutin, IAF, UwI |

Dinsdag vloog de IAF over het voormalige concentratiekamp Dachau en ook over de stad München, om de 11 Israëlische atleten te herdenken die tijdens de Olympische Spelen van 1972 door Palestijnse terroristen werden gedood.

‘Deze oefening is van groot strategisch belang en heeft een enorme impact op de luchtmacht, het leger en de staat Israël. Israëlisch-Duitse relaties en de komst van Israëlische vliegtuigen van de luchtmacht op Duitse bodem is een historische gebeurtenis’, aldus een woordvoerder van de IAF.

Israël stuurde zes F-16 gevechtsvliegtuigen naar Duitsland, twee Gulfstream G550 commando- en controlevliegtuigen en twee Boeing 707’s. Samen met de piloten van de deelnemende NAVO-landen zullen zij verschillende gevechts­scenario’s oefenen en hun samenwerking in de lucht trainen. De oefeningen omvatten gesimuleerde lucht-luchtgevechten, lucht-grond aanvallen, geavanceerde bedreigingen van oppervlakte-lucht raketten en operaties achter de vijandelijke linies, volgens de IAF.

Een speciale saluutvlucht van de Israëlische luchtmacht en de Duitse luchtmacht in de lucht boven Duitsland. (Video: IAF).

‘De uitvoering van deze oefening komt op dit moment voort uit de noodzaak om oefeningen te blijven doen in onbekend terrein als onderdeel van de inspanning om de luchtmacht in staat te stellen om met een verscheidenheid aan scenario’s om te gaan en om een nauwe samenwerking tussen de [Israëlische] luchtmacht en buitenlandse luchtmachten te handhaven’, aldus de Israëlische militairen.

De vluchten boven Dachau en München kregen de naam ‘Reminder for the Future’. Het hoofd van de IAF, Amikam Norkin, leidde samen met Ingo Gerhartz, het hoofd van de Duitse luchtmacht, de groep vliegtuigen in een Gulfstream. Naast hen vloog voor het eerst ook een vrouw als commandant van een luchtmachtsquadron, alleen bekend als Luitenant-kolonel Gimel.

Israëlische gevechts­vliegtuigen boven het dodenkamp Dachau. (Foto: IAF).

Na de overvlucht boven Dachau werd daar een herdenkingsplechtigheid gehouden, waaraan ook de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer en de Israëlische ambassadeur in Duitsland Jeremy Issacharoff deelnamen. Een IAF-officier, wiens grootvader Dachau het overleefde, hield bij deze gelegenheid een toespraak. In München werd later een kleiner evenement gehouden om de elf Israëlische atleten te herdenken, die tijdens de Olympische Spelen van 1972 zijn gedood.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bracht ook hulde aan de vluchten van dinsdag: ‘Onze piloten van de luchtmacht vlogen vandaag over het concentratiekamp Dachau in Duitsland,’ tweette Netanyahu. ‘In Dachau vond een slachting van het Joodse volk plaats. De grote les van de Holocaust is dat niemand de Joden zal beschermen als ze zich niet verdedigen. Vandaag verdedigen we onszelf. Ik groet onze piloten!’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.