Israëlische dokter: ‘Pfizervaccin hield 4e Coronagolf niet tegen’

 

Door Ryan Jones |

(Foto: Michael Giladi/Flash90)

Israël is druk bezig zichzelf op de schouders te kloppen voor het ‘verslaan’ van de vierde golf van coronavirusinfecties. De regering van premier Naftali Bennett gelooft dat deze prestatie kan en moet worden toegeschreven aan haar agressieve vaccinatiecampagne en de herinvoering van bepaalde beperkingen zoals het ‘Groene Paspoort’. Maar niet alle deskundigen zijn het daarmee eens.

Dr. Raya Liebowitz is het hoofd Oncologie van het Shamir Medisch Centrum (voorheen bekend als het Assaf Harofeh Ziekenhuis) en is lid van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv.

Zij vindt dat Bennett en zijn ‘regering van verandering’ het bij het verkeerde eind hebben en dat noch de vaccins noch de groene paspoorten kunnen worden gecrediteerd voor het feit dat zij Israël dichter bij een normale situatie hebben gebracht. Volgens haar hebben deze maatregelen de crisis eerder verergerd.

Premier Naftali Bennett is zeer agressief geweest in het pushen van Israëli’s om zich ‘volledig’ te laten vaccineren en het buitenspel zetten van deskundigen die een afwijkende mening zijn toegedaan. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL)

In een opiniestuk voor het Israëlische nieuwsportaal N12 benadrukte Dr. Leibowitz deze week dat ‘de golven van Coronabesmetting niet worden beïnvloed door het vaccin en niet kunnen worden voorkomen. Dit feit is onomstotelijk bewezen met de komst van de vierde golf nadat het grootste deel van de bevolking reeds was gevaccineerd.’
Er was derhalve ‘geen reden om aan te nemen dat het geven van een opkikkertje de parameters zou veranderen’ en een toekomstige golf van besmettingen zou voorkomen.

Dr. Leibowitz merkte wel op dat het COVID-19 vaccin ernstige bijwerkingen kan verminderen die geassocieerd worden met coronavirus infecties, en daarom zou moeten worden toegediend aan ouderen en mensen met achtergrondziekten. Maar ze benadrukte dat ‘de verhouding toxiciteit/voordelen bij jonge volwassenen nog niet is vastgesteld, en mensen moeten niet onder druk worden gezet om het vaccin te nemen, laat staan dat ze zich daartoe gedwongen voelen. Maar het Groene Paspoort programma is erop gericht om juist Israëliërs te dwingen de prik te nemen’.

Dr. Leibowitz zegt dat dit zowel medisch als moreel verkeerd is:
‘Gevaccineerde mensen kunnen worden besmet en kunnen anderen besmetten, dus het hebben van een Groen Paspoort zal de dynamiek van de besmettingsgolf niet beïnvloeden. Het creëert een vals gevoel van veiligheid, terwijl het ineffectief is als een meting van iemands vermogen om anderen te besmetten,’ legde ze uit. ‘Maar het frustreert het publiek door het creëren van segregatie en sociale verdeeldheid.’

Als een gevaccineerd persoon nog steeds COVID-19 kan dragen en overdragen, wat is dan het nut van het Groene Paspoort? Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Wat betreft het vaccineren van jonge kinderen tegen COVID-19, wat Israël graag wil doen nadat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toestemming heeft verleend, is Dr. Leibowitz er fel op tegen.

‘Omdat kinderen niet vatbaar zijn voor de complicaties die ouderen ervaren, en omdat we nu weten dat het vaccin het coronavirus niet kan en zal uitroeien, ziet zij geen noodzaak om de leeftijdsgroep van 5-11 jaar te vaccineren. COVID-19 is geen ernstige zorg bij jonge kinderen, noch is gebleken dat vaccinatie van kinderen ernstige complicaties in verband met Corona voorkomt, aangezien het vaccin infectie niet voorkomt,’ verklaarde de arts. ‘Tegelijkertijd weet niemand wat de gevolgen op lange termijn zijn van het ontvangen van meerdere boostervaccins gedurende een heel leven. Het vaccin is niet zonder bijwerkingen in elke leeftijdsgroep’.

De volgende stap is het vaccineren van jonge kinderen, maar dat is waar veel Israëli’s de grens trekken. (Foto: Michael Giladi/Flash90)

Wat kunnen we dan doen?
‘Het laatste vaccin najagen zal ons altijd een stap achter laten’, benadrukte Dr. Leibowitz. ‘Net als de griep muteert COVID-19, met elke nieuwe infectiegolf veroorzaakt door een nieuwe streng die op zijn minst gedeeltelijk resistent is tegen onze huidige vaccins. Het is alsof je je voorbereidt op een oorlog die al heeft plaatsgevonden,’ verklaart ze en vervolgt:
‘Zoals bij elke virale ziekte, geeft herstel van COVID-19 een diepere en langduriger immuniteit dan die welke wordt verleend door een farmacologisch vaccin. Dus, op een strategisch niveau – een verhoging van het percentage herstellers zal de ‘immuniteitsdiepte’ in de bevolking verhogen.’

‘Met andere woorden, we zullen het misschien moeten afwachten. Onze gekozen leiders kunnen natuurlijk niet helemaal nietsdoen, dus doen ze iets. Maar helpt het, of verergert het de gespannen situatie nog meer?’

De mening van deze arts is niet noodzakelijk de mening van de Israel Today redactie

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.