Israëlische delegatie terug van bezoek aan Marokko

De Israëlische delegatie naar Marokko, onder leiding van het hoofd van de Nationale Veiligheidsraad (NSC), Meir Ben-Shabbat, keerde eind vorige week terug naar Israël nadat afspraken waren gemaakt over het aanknopen van betrekkingen tussen Israël en Marokko.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Marokkaanse Joden. (Foto: Creative Commons)

Aan de slotbijeenkomst van het bezoek, donderdag­nacht, namen deel Ben-Shabbat, hoofd van de NSC, Jared Kushner, de topadviseur van de Amerikaanse president, de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita en de Marokkaanse adviseur van koning Mohammed VI, Fouad Ali El Himma.

Tijdens het bezoek ontmoette NSC-hoofd Ben-Shabbat de Marokkaanse koning Mohammed VI, die hij – namens premier Benjamin Netanyahu – uitnodigde om Israël te bezoeken. Hij sprak ook met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Bourita en de Marokkaanse koninklijke adviseur El Himma.

Er zijn vier bilaterale samen­werkings­over­een­komsten en Memoranda van Overeen­stemming ondertekend over de burgerluchtvaart, visumvrijstelling voor officiële paspoort­houders en bescherming van water en investeringen. Ook werd overeen gekomen dat binnen ongeveer twee weken een officiële Marokkaanse missie in Israël zou worden geopend.

NSC-hoofd Ben-Shabbat zei bij de landing van de delegatie in Israël:
‘Ik bedank premier Benjamin Netanyahu voor het voorrecht om de Israëlische delegatie naar Marokko te leiden. We zijn teruggekeerd van een zeer geslaagd bezoek aan Rabat, dat minder dan twee weken na de aankondiging van het aangaan van betrekkingen tussen de twee landen plaatsvond. Binnen ongeveer twee weken zal een officiële Marokkaanse missie in Tel Aviv worden geopend en we hebben al voorlopige over­een­komsten ondertekend, die een begin zullen maken met het concretiseren van de bilaterale samen­werking. De betrekkingen met Marokko vorderen snel en zullen vol, diep, hecht, warm en zeer vriendschappelijk zijn.’

Er wonen tegenwoordig meer dan een miljoen Marokkaanse Joden in Israël, en zij vormen de op één na grootste Joodse gemeenschap in het land. Er is veel respect en kameraadschap tussen de Marokkaanse Joden en het koninkrijk Marokko. Elk jaar worden rabbijnen en gemeen­schaps­leiders uitgenodigd om op 30 juli de tronings­feesten in Rabat bij te wonen ter herdenking van de troonbestrijging van de Marokkaanse koning.

In het hele land is de opwinding voelbaar nu Israëli’s Marokko kunnen bezoeken, en dat niet alleen bij de Marokkaanse Joden, maar bij Israëli’s van elke achtergrond die de Marokkaanse Joden en hun cultuur na aan hun hart hebben. De Israëli’s zeggen nu al, dat op het moment dat de luchthaven Ben Goerion open is voor vluchten naar Marokko, ze massaal het exotische koninkrijk zullen bezoeken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.