Israëlische defensieminister zet Palestijnse leider onder druk om terreuraanslag te veroordelen

Volgens berichten dreigde Israël met het terugdraaien van gebaren van goede wil in de aanloop naar de Ramadanvakantie als Abbas zijn stilzwijgen niet verbrak.

Door | | Onderwerpen: Abbas, IDF, terreur
Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

De Palestijnse leider Mahmoud Abbas moest naar verluidt door de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz worden gedwongen om de terreuraanslag van dinsdagavond in Bnei Barak publiekelijk te veroordelen.

De aanslag werd gepleegd door een Palestijnse man van de noordelijke “Westelijke Jordaanoever”.

Abbas had zich onthouden van het veroordelen van twee aanslagen in voorgaande dagen die werden gepleegd door Israëlische Arabieren.

Israëlische media meldden dat Gantz een “strenge boodschap” aan Abbas stuurde waarin hij erop aandrong dat hij niet zou zwijgen na de schietpartij in Bnei Barak.

Minder dan een uur later gaf het kantoor van Abbas een verklaring uit: “[De president] sprak zijn veroordeling uit over het doden van Israëlische burgers vanavond, benadrukkend dat het doden van Palestijnse en Israëlische burgers alleen maar leidt tot een verslechtering van de situatie.”

Een niet bij naam genoemde functionaris vertelde The Time of Israel dat Abbas’ aanhoudende stilzwijgen een reeks goodwill gebaren die Israël van plan is te maken in de aanloop naar de islamitische heilige maand Ramadan, in gevaar zou hebben gebracht. Dat dreigement is ongetwijfeld aan Abbas overgebracht.

Israël is van plan de veiligheidsbeperkingen tijdens de ramadan te versoepelen, wat betekent dat meer vergunningen worden afgegeven aan Palestijnen om in Israël te werken en dat een groter aantal Palestijnse mannen wordt toegestaan Jeruzalem binnen te gaan om te bidden op de Tempelberg.

Gezien de huidige toename van het terrorisme maken dergelijke gebaren veel Israëli’s echter ongerust.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox