Israëlische defensie-industrie presenteert zich in VAE

Het duurde niet lang voordat de samenwerking tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein ook defensie omvatte. Deze samenwerking was misschien wel de belangrijkste reden voor de Golfstaten om vredesverdragen met de Joodse Staat te sluiten.

Door Michael Selutin |

Slechts een maand na de ondertekening van de vredesverdragen zijn de Israëlische defensiebedrijven nu uitgenodigd voor IDEX in Abu Dhabi. De vijf­daagse International Defence Exhibition and Conference (IDEX) vindt plaats in februari 2021. Het is de grootste dergelijke tentoonstelling in het Midden-Oosten. Met meer dan 1000 exposanten uit meer dan 60 landen trekt het normaal gesproken ongeveer 100.000 bezoekers uit de hele wereld.

Hoewel de IDEX volgend jaar kleiner zal zijn door het coronavirus, zullen de stands van Israëlische bedrijven zeker voor veel opwinding zorgen. Sjeik Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, de president van de VAE, zal optreden als beschermheer.

Het Israëlische ministerie van Defensie bepaalt welke Israëlische bedrijven in Abu Dhabi exposeren, aange­zien sommige technolo­gieën aan geheim­houding zijn onderworpen. Gezien de Iraanse dreiging voor het Midden-Oosten is een veilig­heids­partner­schap noodzakelijk. Voor de Israëlische exporteurs in de wapen­industrie heeft het ook een economische component.
Defensie­bedrijven uit de Golfstaten zullen in juni 2021 ook deelnemen aan een soortgelijke tentoon­stelling in Israël.

Het Amerikaanse leger koopt Israëlische helmen
Een land dat profiteert van de Israëlische ontwikkelingen op het gebied van veiligheid is de VS. Begin oktober werd daar de eerste Iron Dome antiraketbatterij in gebruik genomen. Het Amerikaanse leger heeft ook helmen voor zijn helikopterpiloten ter waarde van 50 miljoen dollar besteld in Israël.

De pilotenhelm heet ANVIS HUD. Het projecteert informatie direct voor de ogen van de piloot, zodat hij zijn hoofd niet meer hoeft te bewegen om de instrumenten van zijn helikopter af te lezen. Door de ogen te bewegen kan informatie worden opgevraagd en kunnen controles worden uitgevoerd.

Ook het Israëlische bedrijf Elbit Systems haalde een order binnen. De Amerikaanse marine verkrijgt een ondersteuningssysteem voor de V22-vliegtuigen ter waarde van 35 miljoen dollar. Ook een niet genoemd Aziatisch land heeft een contract getekend met Elbit voor een radiosysteem.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.