Israëlische chirurgen redden leven van premature Syrische baby

De baby naar Israël brengen was geen eenvoudige zaak omdat Israël en Syrië geen betrekkingen onderhouden.

Door TPS | | Onderwerpen: co-existentie, goodwill
Illustratie. Israëlische artsen voeren een levensreddende hartoperatie uit bij een Arabisch kind. Foto: Hadas Parush / Flash90

Israëlische chirurgen hebben het leven gered van een twee weken oude Syrisch-Koerdische baby die werd geboren met een hartafwijking, maakte het Instituut voor Cardiologie van het Schneider Children’s Medical Center in Petah Tikva dinsdag bekend.

De baby, geïdentificeerd als Johnny Yusuf, werd te vroeg geboren uit Syrische vluchtelingen in Cyprus en woog bij de geboorte 1500 gram. Cypriotische artsen stelden vast dat de baby een levensbedreigende hartafwijking had, maar de noodzakelijke operatie was in Cyprus niet beschikbaar.

Het Cypriotische ministerie van Volksgezondheid nam contact op met professor Einat Birk, die aan het hoofd staat van het cardiologisch instituut van Schneider. Zij adviseerde Johnny onmiddellijk naar Israël te vliegen.

De baby naar Israël brengen was geen eenvoudige zaak. Omdat Israël en Syrië geen betrekkingen onderhouden, moesten Israëlische diplomatieke ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Israëlische ambassade in Nicosia vergunningen regelen. Volgens Olga Godin, directeur van Schneiders internationale zorgkliniek, duurde het regelen van de vergunningen en de medische logistiek een week.

Professor Gil Klinger, directeur van de Neonatale afdeling van het Schneider Kinder Medisch Centrum begeleidde de baby samen met medische apparatuur die nodig was voor de vlucht. Ook de 21-jarige broer van de baby, Aref, ging mee met de vlucht.

Johnny werd een dag na zijn aankomst geopereerd door dr. George Frankel, directeur van de afdeling Hartchirurgie van Schneider. Na een maand van herstel en observatie werd de baby ontslagen en teruggebracht naar zijn familie in Cyprus.

“Een open hartoperatie bij een baby van iets meer dan anderhalve kilo is een hele uitdaging, om nog maar te zwijgen van het feit dat hij een van de drie broers is en de ouders niet mee konden komen. Het feit dat hij een vluchteling is, doet voor ons niet ter zake, maar maakte wel de hulp van het ministerie van Buitenlandse Zaken noodzakelijk”, aldus professor Birk.

“De operatie wordt gedaan met behulp van een hart-long machine. We moesten het hart stoppen en een alternatief bloedstroommechanisme installeren. Het is zeer delicaat en nauwkeurig werk. De foutmarge is nul. Maar Johnny zal waarschijnlijk een lang en gezond leven hebben,” voegde ze eraan toe.

Godin benadrukte dat de behandeling van de baby werd gefinancierd door het Cypriotische ministerie van Buitenlandse Zaken en niet door de Israëlische belastingbetaler.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox