Israëlische astronaut met Bar Kochba-munt de ruimte in

De Israëlische astronaut Eytan Stibbe neemt in januari 2022 bij zijn vlucht naar het Inter­natio­nal Space Station een 1900 jaar oude munt mee, waarop een palmboom en de naam Shimon Bar Kochba zijn afgebeeld. De munt werd in maart gevon­den in een grot bij Nachal Chever, een wadi in de woestijn van Judea.

Door Redactie Israeltoday.nl |

Bij deze wadi zijn twee grotten, waarin skeletten, brieven en fragmenten van Bijbel­gedeelten zijn aangetroffen, die een bewijs vormen van de (mislukte) Bar Kochba opstand, van 132 tot 136.

De voormalige lucht­macht­piloot en zakenman is de tweede Israëlische astronaut, na Ilan Ramon, die in 2003 omkwam bij de ramp met de Space Shuttle Columbia, en de 17e Jood die letterlijk de sterren bereikt. Stibbe maakt deel uit van de Axiom Space Ax-1 Mission, die bemand wordt door vier particuliere astronauten.

Eytan Stibbe (rechts) en Bob Cabana, directeur van NASA’s John F. Kennedy Space Center en voormalig astronaut. (Foto: PR)

In het kader van Israëls Rakia (hemel, uitspansel) missie zal Stibbe in de naar verachting 200 uur die hij in het ISS doorbrengt 44 verschillende Israëlisch experimenten uitvoeren, waaronder supersnel oplaadbare batterijen, neurofeedback, ruimte-hummus, flexibele zonne­panelen, systemen om eenden­kroos te kweken en oog­volg­techno­logie om door micro­zwaarte­kracht veroor­zaakte ziekte te bestrijden.

Zie ook:
Israel unveils chosen space experiments, from battery cells to leukemia cells,
Israel’s second-ever astronaut oversees preparations for Rakia space launch,
Sending The Second-Ever Israeli into space.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.