Israëlische archeologen enthousiast over nieuwe vondst: “Het is net Indiana Jones!”

“Het feit dat de grot verzegeld was en niet geplunderd, stelt ons in staat een enorme hoeveelheid informatie te verzamelen met behulp van moderne wetenschappelijke instrumenten.”

Door TPS |
Een bijzondere archeologische vondst. Foto: Uzi Rothstein/IAA

Een grafgrot uit de tijd van farao Ramses II is onlangs ontdekt in het Palmachim National Park aan de Israëlische kust. Tientallen intacte voorwerpen werden gevonden. Het moet ongeveer 3300 jaar onaangeroerd zijn geweest.

De grot, die bij toeval werd ontdekt door een tractor die tijdens werkzaamheden een rots raakte en het plafond van de oude grafgrot blootlegde, is nu voor het eerst in ongeveer 3300 jaar betreden. In deze periode regeerde Ramses II, ook bekend als Ramses de Grote, als de farao die sommigen associëren met het verhaal van de Exodus van de kinderen van Israël.

Archeologen van de Israel Antiquities Authority (IAA) werden ontboden en daalden de ladder af naar een verbazingwekkende kamer die bevroren leek in de tijd. Tientallen intacte keramische en bronzen vaten werden neergelegd zoals bij de begrafenisceremonie. De vaten werden samen met de doden begraven, in de overtuiging dat ze door hen gebruikt zouden worden in het hiernamaals.

De grot had de vorm van een vierkant en er was een pilaar in het midden van het plafond.

Dr. Eli Yanai, IAA-deskundige op het gebied van de bronstijd, verklaarde: “Dit is een unieke vondst! Je ziet niet elke dag een Indiana Jones set – een grot met serviesgoed op de vloer dat in 3300 jaar niet is aangeraakt.”

“We hebben het over de late Bronstijd. Dit is precies de tijd van de beroemde koning Ramses II, en het feit dat de grot verzegeld was en niet geplunderd in latere perioden, stelt ons in staat om met de wetenschappelijke instrumenten die vandaag beschikbaar zijn, veel informatie te halen uit de voorwerpen en materialen die daar bewaard zijn gebleven en die niet zichtbaar zijn voor het oog, met inbegrip van organische materialen”, merkte hij op.

“De grot kan ons een volledig beeld geven van de begrafenisgebruiken in de Late Bronstijd. In de grot werden vooral tientallen keramische vaten van verschillende grootte en vorm gevonden. Daaronder zijn diepe en ondiepe kommen, waarvan sommige rood geschilderd zijn, kookpotten, kruiken en kleikaarsen die olie bevatten voor verlichting,” voegde hij eraan toe.

Naast de kruiken werden ook kleine voorraadpotten gevonden, voornamelijk kruiken die bedoeld waren om waardevolle materialen in kleine hoeveelheden op te slaan en te verhandelen. Deze schepen werden ingevoerd uit het gebied van Tyrus, Sidon en andere havensteden aan de kust van Libanon. Er werden ook talrijke uit Cyprus ingevoerde kleipotten gevonden.

Volgens Dr. Yanai werden dit soort vaten in grote hoeveelheden in Israël ingevoerd en waren het gebruikelijke bijproducten voor begrafenissen.

Naast de krammen werden ook bronzen pijlpunten en speerpunten gevonden. Ze lagen in een afvalhoop van organisch materiaal dat niet overleefde.

“De vondsten in de grot dateren uit de 13e eeuw voor Christus,” zei. Yanai. “In deze periode – in de dagen van de 19e Egyptische dynastie, de dagen van Ramses II – was er een Egyptisch bestuur in het land dat veilige omstandigheden bood voor grootschalige handel. Deze economische en sociale processen worden goed weerspiegeld in de vondsten van de grot: het aardewerk dat wordt aangevoerd uit Ugarit in het noorden, uit Cyprus en de nabijgelegen kustplaatsen – met name Jaffa, Ashdod, Ashkelon, Gaza en Tel Ajul – getuigt van het feit dat de inwoners van Yavne-Yam betrokken waren bij de levendige handel die aan de kusten van het land plaatsvond.”

In de korte tijd voordat de opening opnieuw werd afgesloten, zijn een of meer onbevoegden ondanks de veiligheidsmaatregelen de grot binnengedrongen en hebben deze op verschillende plaatsen onderzocht. De meeste apparatuur bleef op zijn plaats, maar sommige items werden blijkbaar gestolen. De omstandigheden van de zaak worden momenteel onderzocht.

Geruchten over de ontdekking van de grot verspreidden zich als een lopend vuurtje in de wetenschappelijke wereld. In Israël zijn er talrijke verzoeken van onderzoekers die willen deelnemen aan de verwachte archeologische opgravingen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox