Israëlische Arabier won goud bij Paralympische Spelen

Iyad Shalabi, uit de Arabische stad Shfaram in het noorden van Israël heeft woensdag geschiedenis geschreven toen hij de eerste Arabische Israëli werd die voor zijn land een Olympische gouden medaille won op de 100 meter rugslag.

Door Redactie Israel Today |

Israël heeft veel meer succes gehad bij de Para­lym­pische Spelen dan bij de ‘gewone’ Olympische Spelen. Het Joodse land heeft tot nu toe in totaal 375 medailles gewonnen in de competitie voor atleten met een lichamelijke handicap en slechts 13 atleten zonder lichamelijke handicap hebben medailles gewonnen voor Israël. Er zullen zeker nog meer medailles bijkomen in de loop van de huidige Spelen van Tokio.

Shalabi won zijn gouden medaille op de 100 meter rugslag, het zilver ging naar Oekraïne en het brons naar Italië.

Shalabi, 34 jaar, werd doofstom geboren in een moslimgezin uit Shfaram en raakte verlamd aan alle vier de ledematen sinds een ongeval op 13-jarige leeftijd. Hij komt uit in de S1-klasse voor gehandicapten, die gereser­veerd is voor mensen met de ernstigste activiteits­beperkingen.

Iyad Shalaby bedankt weldoeners en supporters op zijn eigen manier

Minister van Cultuur en Sport Chili Tropper vierde woensdag de gouden medaille van Shalabi als een ‘grote prestatie’.
‘Iyad is een inspirerende man wiens leven vol over­winningen is,’ schreef Tropper. ‘En vandaag, weer een grote over­winning. Iyad heeft zich niet laten intimi­deren door de hoge verwach­tingen, heeft de lat hoog gelegd en heeft ons allen trots gemaakt. We zijn trots op je, Iyad Shalabi!’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.