Israëlische ambtenaren vragen hertelling coronadoden

Meer dan 30% van de sterfgevallen, geregistreerd als door het coronavirus veroorzaakt, werden in feite door andere kwalen veroorzaakt, beweren het knessetlid Yoel Razvozov en voor­aan­staande medische en weten­schappelijke professionals, en zij vragen een hertelling.

Door Aryeh Savir/TPS |

Onder de ondertekenaars van een brief aan premier Benjamin Netanyahu, minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein en de Corona-projectmanager (‘Tsaar’) prof. Ronni Gamzu bevinden zich 120 wereld­beroemde professoren, zieken­huis­directeuren, epidemiologen, ziekenfonds­directeuren en managers van de spoedeisende hulp. Razvozov is lid van het speciale Corona-comité van de Knesset.

Tijdens een sessie van het Corona-comité deze week werd duidelijk, dat volgens de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid voor ziekenhuizen elke persoon die in het ziekenhuis overlijdt aan welke oorzaak dan ook, waaronder kanker, hartziekten, Alzheimer en andere doodsoorzaken, en ook lijdt aan het Coronavirus, de belangrijkste doodsoorzaak die in de rapporten wordt vermeld, het Coronavirus is.

Razvozov zei dat deze bevindingen twijfel zaaien aan het aantal sterfgevallen door het Coronavirus in Israël, en volgens schattingen van deskundigen is ten minste 30% van de mensen die als overleden aan het Coronavirus zijn geregistreerd, aan andere oorzaken overleden.

Razvozov verklaarde woensdag dat ‘we al vijf maanden lang in het Corona-comité het gevoel hebben dat er iets mis is, dat iemand ons niet alle gegevens en de hele waarheid voorlegt. Vandaag begrijpen we dat de methode voor het tellen van degenen die zijn gestorven aan het Coronavirus, fundamenteel verkeerd was.’

‘Dit is schandalig gedrag van het ministerie van Volks­gezondheid, dat direct invloed heeft op de besluit­vorming van de regering, wat ons keer op keer leidt tot sluitingen en de vernietiging van de Israëlische economie,’ beschuldigde hij.

De status van Israël in de wereld als land met een hoge besmettingsgraad wordt ook beïnvloed door deze gegevens, en beïnvloedt direct de vluchten naar het land, het toerisme en het bedrijfsleven, gaf hij aan.

Hij riep Netanyahu en het ministerie van Volks­gezond­heid op om ‘dit verzoek serieus te nemen en het aantal Coronavirus-doden opnieuw te tellen en een uitgebreide algehele beoordeling te maken. Het huidige, vooral destructieve, gedrag leidt tot onnodige paniek bij het publiek en schaadt het land op een groot aantal gebieden.’

Dr. Amir Shachar, directeur van de spoedeisende hulp van het Laniado Ziekenhuis in Netanya, een van de beste deskundigen op het gebied van spoedeisende hulp in Israël en voormalig directeur van de spoed­eisende hulp van het Sheba Tel Hashomer Ziekenhuis in Tel Aviv, zei dat nauwkeurige informatie ‘van funda­mentele waarde is voor het begrijpen van het sterftecijfer van de ziekte, en voor het bepalen van het risico.’

Als voorbeeld wees hij op de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid van dinsdag, dat er 1.031 sterfgevallen aan Covid-19 waren op een totaal van 135.288 besmettingen sinds de uitbraak, een sterftecijfer van 0,74%, vergelijkbaar met dat van de griep.

Als we daar het aantal besmettingen aan Covid-19, dat niet werd gediagnosticeerd, bij optelllen, dan krijgen we een veel kleiner sterftecijfer dan de griep.

‘Hysterie. Gedrag dat niet gebaseerd is op feiten. Tot welk lager sterftecijfer, als dat er is, moet een afsluiting leiden?’ vroeg hij.

Professor Asher Elhiyani, CEO van het Meuhedet ziekenfonds en voormalig directeur van het Meir Ziekenhuis, legde uit dat ‘omdat beslissingen die van invloed zijn op het leven en de gezondheid van miljoenen Israëli’s worden genomen op basis van cijfers en gegevens die dagelijks en per uur in de media worden geciteerd, en in het geval van de corona is het dubbel zo belangrijk dat de cijfers en gegevens bijzonder accuraat zijn’.

‘Een diepgaand onderzoek en analyse van de doods­oorzaken van de overledene met of vanwege de corona is van cruciaal belang en daarom moet ervoor worden gezorgd dat het ministerie van Volksgezondheid dit zo snel mogelijk doet’, zei hij.

Intussen liet het ministerie van Volksgezondheid woensdagochtend weten dat er in de afgelopen 24 uur 3.496 besmettingen zijn geregistreerd, een van de hoogste aantallen besmettingen op één dag sinds het begin van de uitbraak. Volgens de gegevens zijn 458 patiënten in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige aandoening, waarvan 140 in een levensbedreigende situatie.

Van de in totaal 139.013 gevallen sinds het begin van de uitbraak zijn 107.559 gevallen hersteld en zijn 1.048 Corona-patiënten aan het virus overleden.

Israël heeft met 15.114 besmettingen per miljoen inwoners een van de hoogste aantallen besmettingen, en zit wat hetreft het aantal aan corona toegeschreven sterfgevallen, 114 per miljoen inwoners, in de middengroep, volgens.cijfers van Worldometer.


Vergelijking van de aantallen doden aan het Coronavirus in enkele landen; cijfers van 25 augustus. (Met dank aan Reformatorisch Dagblad, 26 augustus).


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.