Israëlisch ziekenhuis redt leven van kind uit Gaza

Als Israël Arabieren haat, waarom redt het dan het leven van hun kinderen? Toch wordt Israël in de mainstream media en op sociale netwerken vaak beschreven als het land dat een onblusbare haat koestert tegen Arabieren, en vooral tegen Palestijnen.

Door TPS, Redactie Israel Today |

Mensen die deze bewering geloven, houden zich doof en blind voor de bergen bewijs dat Israël misschien wel het enige land in het Midden-Oosten is dat enige mate van oprechte sympathie voor de Palestijnen heeft.

Een voorbeeld hiervan deed zich vorige week voor toen een complexe, zeer geavanceerde medische operatie werd uitgevoerd in het Rambam Ziekenhuis in Haifa om het leven te redden van Madchat Tapash, een zevenjarige jongen uit de Gazastrook.

Tapash werd geboren met een afwijking aan zijn niersysteem die levens­bedreigend nierfalen en een niet goed functionerende blaas veroorzaakte. Om de schade te herstellen was een multidisciplinair team van specialisten nodig.

De operatie bestond uit drie verschillende operaties die bijna gelijktijdig werden uitgevoerd, waarbij de blaas van de jongen werd gereconstrueerd, een door zijn moeder gedoneerde nier werd uit haar lichaam verwijderd en in zijn lichaam geïmplanteerd, en tot slot werd de nieuwe nier van Madchat met succes aangesloten op zijn gereconstrueerde blaas.

De afgelopen twee en een half jaar heeft Madchat een dialysebehandeling ondergaan. Vanwege zijn ernstige medische toestand kon hij niet de zorg krijgen die hij nodig had via het gezond­heids­zorg­systeem van de Palestijnse Autoriteit en hij werd naar Rambam overgebracht door Yazid Falah, gezond­heids­coördinator voor patiënten uit de PA.

De vereniging ‘Denk aan anderen’ zamelde geld in om de operatie van het kind te helpen betalen.

Rambam stelde een groot, zeer deskundig multi­disciplinair team uit meerdere zieken­huis­afdelingen samen om de operatie uit te voeren. Medisch specialisten van de Kliniek voor Kinder­urologie, onder leiding van Dr. Akram Assadi, en het Instituut voor Kinder­nefrologie werkten samen met chirurgen, specialisten op het gebied van nier­implantaten, hematologen, radiologen, anesthesisten en apothekers aan een opera­tioneel plan om het leven van de jongen te redden. Professor Pinhas Livneh, voorheen de directeur van Pediatrische Urologie in het Rambam, gaf deskundig advies en begeleiding.

De moeder van Madchat, Sumar, die nog vier andere kinderen heeft, bood aan haar nier aan haar zoon te doneren en werd geschikt bevonden. ‘Ik zou hem mijn ziel en ogen hebben gegeven en dat ik zou sterven zodat hij kon leven – alles om zijn lijden te stoppen,’ zei Sumar.

Madchat had al 15 operaties en tientallen ingrepen ondergaan. De operatie duurde ongeveer 11 uur en werd voor een deel in twee operatiekamers tegelijk uitgevoerd.

Toen alles voorbij was, riep Sumar blij uit: ‘Het is geweldig om een deel van je lichaam te geven om je kind te genezen. Je voelt de nabijheid – het is alsof we één lichaam zijn.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.