Israëlisch succes bij de Chemie Olympiade

Bij de Internationale Chemie Olympiade, die onlangs werd gehouden, werd het Israëlische chemie Team, dat werd opgeleid aan de Technion in Haifa, bekroond met een gouden medaille, twee zilveren medailles en een bronzen medaille.

Door Yossi Aloni |

De vier Israëlische middelbare scholieren die deelnamen aan de Chemie Olympiade: Roi Peer (goud), Bar Sheffer (zilver), Ron Shprints (zilver), Ward Yahya (brons).

240 jonge meisjes en jongens uit 60 landen over de hele wereld namen deel aan de 52e Internationale Chemie-Olympiade, die dit jaar door Turkije werd georganiseerd. Het evenement werd gehouden via Zoom vanwege de aanhoudende corona­pandemie.

De Staat Israël neemt sinds 2006 deel aan de Olympiade. De prestaties van dit jaar waren uitstekend – alle teamleden wonnen medailles en voor het eerst in tien jaar won één student goud.

Sinds 2017 werken de Israëlische Wetenschapsteams in het kader van een joint venture tussen het Israëlische ministerie van Onderwijs en het Future Scientists Center van het Maimonides Fonds, die samen de deelname van Israël aan de Internationale Olympiades voor middelbare scholieren in vier vakgebieden hebben ondersteund en geleid. Het team Chemie werd getraind aan de Schulich Faculteit Chemie van het Technion – Israel Institute of Technology.

Het team werd gedurende een proces van een jaar geselecteerd onder toezicht van professor Ze’ev Gross van de faculteit Scheikunde van het Technion, die tevens decaan is van de Eenheid voor Voortgezette en Externe Studies, en tevens diverse nationale jeugdprogramma’s in de scheikunde leidt, samen met de hoofdcoach van het team, Dr. Izana Nigel-Etinger. Het opleidingsproces werd ook geassisteerd door ex-medaillewinnaars Raz Lotan, een student in wiskunde, Assaf Mauda, die een B.A. en M.Sc. in scheikunde heeft en momenteel een masterstudent in computerwetenschappen is, en Ron Refaeli, een student in scheikunde, allemaal aan de Technion.

Reacties

Minister van Onderwijs Yoav Galant feliciteerde het Israëlische Chemieteam: ‘Israëlische studenten, de toekomstige generatie van het land, bereiken keer op keer buitengewone internationale prestaties in wetenschaps­wedstrijden – zelfs tijdens deze complexe periode. Het ministerie van Onderwijs zal blijven investeren in en steun verlenen aan de opleiding van de Israëlische wetenschaps­teams. Dit gaat hand in hand met het ontwikkelen en stimuleren van de capaciteiten van alle Israëlische studenten in het hele land, en het bieden van gelijke kansen voor alle studenten om hun potentieel op verschillende gebieden te maximaliseren’.

Amit Edri, Directeur-generaal van het Ministerie van Onderwijs: ‘Het Israëlische onderwijssysteem registreert weer een indrukwekkende prestatie in de wetenschap. De overwinningen van de studenten bij de Internationale Olympische Spelen in de Scheikunde en de Europese Competitie in de Natuurkunde plaatsen Israël in de voorhoede van de wetenschap. En op dit front zouden we later graag een bredere vertegen­woor­diging van vrouwelijke studenten zien. Gezien het belang van deze kwestie ben ik van plan om dit belangrijke doel te bevorderen. Ik feliciteer onze studenten met hun indrukwekkende prestaties en wil het toegewijde team van coaches bedanken die onvermoeibaar hebben gewerkt om dit belangrijke moment te bereiken’.

Dr. Ofer Rimon, adjunct-directeur Computer­communicatie: ‘Het Israëlische scheikunde team heeft de Staat Israël en ons onderwijssysteem met grote eer vertegenwoordigd. Het team is een model voor uitmuntendheid waarin we zullen blijven investeren, om onze studenten de beste instrumenten te geven om bergen te veroveren en om Israël te laten behoren tot de belangrijkste landen ter wereld’.

Eli Fried, directeur-generaal van het Future Scientists Center van het Maimonides Fonds: ‘Ik feliciteer de studenten van het Israëlische scheikunde­team, die de Staat Israël veel trots hebben gebracht. Ondanks de uitdagende tijden waarmee we te maken hebben, bleven onze studenten het hele jaar door de cursus volgen, wat getuigt van een buitengewoon niveau van doorzettings­vermogen en vastberaden­heid dat uiteindelijk zijn vruchten afwerpt. Het Future Scientists Center van het Maimonides Fonds zal, samen met het ministerie van Onderwijs, de hoogbegaafde studenten die deelnemen aan de Israëlische Wetenschaps­teams blijven steunen, als een investering in de toekomst van Israëls wetenschappelijk leiderschap’.

Professor Ze’ev Gross van Technion’s Faculteit Scheikunde en Hoofd Jeugdprogramma’s: ‘Felicitaties aan onze studenten die dapper de hoge eisen van de voorbereiding op zich namen en het maximale in real time op zich namen: een 5 uur durende theoretische test van meer dan 100 vragen.

De bovengenoemde vier leerlingen hebben samen met Michael Balgola uit K’far Hayarok en Itamar Steinitz uit Ramat Hasharon ook deelgenomen aan de Aziatisch-Europese Mendeleev Chemie-olympiade (online). De wedstrijd vond 10 dagen eerder plaats en werd bijgewoond door vertegenwoordigers van 27 landen. Het Israëlische team won 2 zilveren en 3 bronzen medailles.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.