Israëlisch parlementslid roept UNESCO op Jericho niet in ‘Palestina’ op te nemen

Een dergelijke stap zou een “schaamteloze inmenging zijn in een conflict waar UNESCO geen recht op heeft om zich mee te bemoeien”, zei het Israëlische parlementslid Dan Illouz.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnse Autoriteit
De Land of Israel Caucus, Regavim en regionale leiders uit Binyamin hielden een "spoedrondleiding" door bijbels Jericho, 3 september 2023. Foto: Regavim.

In een brief aan UNESCO directeur-generaal Audrey Azoulay, riep Likud parlementslid Dan Illouz haar op om te voorkomen dat het oude Jericho wordt opgenomen in de lijst van de “Staat Palestina”.

Illouz, lid van Land of Israel Caucus van de Knesset, reageerde op het voornemen van het Werelderfgoedcomité van UNESCO om tijdens haar 45e sessie in Riyad van 10 tot 25 september voor opname op de lijst te stemmen.

“De Palestijnse Autoriteit werkt systematisch aan het uitwissen van alle banden van het Joodse volk met het land Israël,” schreef Illouz op X, voorheen Twitter.

Een beslissing om Jericho toe te wijzen aan “Palestina” zou “een schaamteloze inmenging zijn van UNESCO in een conflict waarin het zich niet heeft te mengen. Jericho is bovenal een stad van Bijbelse betekenis. Het weglaten van dit feit is een belediging voor miljoenen Joden en christenen over de hele wereld. Het is onze plicht om de infiltratie van de Palestijnse Autoriteit te stoppen en vast te houden aan ons recht op ons land,” voegde het parlementslid eraan toe.

Land of Israel Caucus, Regavim en de regionale leiders van Binyamin hielden zondag een “spoedrondleiding” door het Bijbelse Jericho.

“We prijzen UNESCO voor het erkennen van de historische betekenis van het oude Jericho. De Bijbelse context moet inderdaad wereldwijd bekend zijn,” zei voorzitter Israel Gantz van de regionale raad van Binyamin, die de rondleiding leidde.

“Dit moet gebeuren binnen het kader van de waarheid. Ik dring er bij de organisatie op aan om deze stap zorgvuldig te overwegen en deze belangrijke plaats te erkennen voor wat het is – de eerste stad die door de Joodse natie werd veroverd toen ze het land Israël binnentrok, en de plaats van vele historische Bijbelse gebeurtenissen. Het is altijd van groot belang geweest voor het Israëlische volk, voor ons Joodse erfgoed en voor iedereen die de Bijbel leest en de geschiedenis kent,” zei Gantz.

De rondleiding werd bijgewoond door parlementsleden Limor Son Har-Melech (Otzma Yehudit partij) en Simcha Rothman (Zionistische Religieuze Partij), evenals minister van Cultureel Erfgoed Amichai Eliyahu, minister van Nationale Missies Orit Strock en minister van Milieubescherming Idit Silman.

Rothman, die samen met Son Har-Melech voorzitter is van de Land of Israel Caucus, beschuldigde de Palestijnse Autoriteit van het voeren van een terroristische campagne gericht op het “uitwissen en ontkennen van de geschiedenis”.

“Er bestaat geen twijfel over dat UNESCO, die is opgericht om het werelderfgoed en de culturele artefacten van de mensheid te beschermen en te behouden, dit soort terrorisme niet kan belonen,” zei Rothman.

De brief van Illouz haalt ook eerdere UNESCO-besluiten aan over Hebron en de Tempelberg in Jeruzalem die de relaties tussen Israël en het VN-agentschap hebben geschaad.

De regering Biden had in juni besloten om weer lid te worden van UNESCO, vier jaar nadat de Verenigde Staten onder president Donald Trump de organisatie hadden verlaten vanwege haar anti-Israëlhouding.

Premier Benjamin Netanyahu kondigde in oktober 2017 aan dat Israël tegelijk met de Verenigde Staten zijn lidmaatschap van de organisatie zou opzeggen.

In een resolutie uit 2016 plaatste het Werelderfgoedcomité van UNESCO het Graf van de Patriarchen in Hebron op de “Lijst van Werelderfgoed in gevaar” namens de “Staat Palestina”.

Tussen 2009 en 2014 nam UNESCO 47 resoluties aan, waarvan 46 gericht waren tegen Israël en één tegen Syrië.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox