Israëlisch parlementslid hekelt “schandalige” Amerikaanse eis

“Als alle gijzelaars Amerikanen waren, zouden de VS geen enkele hulpvrachtwagen toelaten. Eisen dat we Hamas bevoorraden is schandalig.”

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Gazastrook, Verenigde Staten, Hamas
Zoals veel Israëli's wil Likud-parlementslid Danny Danon dat de regering-Biden zich inhoudt en Israël deze oorlog laat winnen. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

De oorlog in de Gazastrook zal pas eindigen als alle gijzelaars zijn bevrijd en Hamas als militaire dreiging is uitgeschakeld. Dit is wat de Israëlische regering het Israëlische volk heeft beloofd. Likud parlementslid Danny Danon is niet tegen verdere wapenstilstanden op weg naar het bereiken van deze doelen. Maar hij erkent dat Israëls bondgenoten in Washington opnieuw in de bekende valstrikken trappen die ons in de eerste plaats in deze puinhoop hebben gebracht.

“We moeten er alles aan doen om de gijzelaars te bevrijden, ook door onderhandelingen, zelfs als dat betekent dat we nog een staakt-het-vuren moeten sluiten,” zei Danon maandag tegen Radio 103FM.

Danon, die eerder diende als ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties, benadrukte dat de enige manier om vooruit te komen agressief militair optreden was, zelfs in het belang van een tijdelijk staakt-het-vuren.

“We traden zeer agressief op [in het noorden van Gaza] en dat leidde tot onderhandelingen die leidden tot een staakt-het-vuren en de vrijlating van meer dan 100 mensen uit gevangenschap van Hamas in november vorig jaar.” Israël’s meer gematigde aanpak van de strijd tegen Hamas in de zuidelijke Gazastrook heeft er daarentegen voor gezorgd dat de terreurgroep zich heeft kunnen verschansen en geen onmiddellijke stimulans heeft gekregen om een deal te sluiten.

Wat veel Israëli’s zien als een verslapping van de oorlogsinspanning is op aandringen van de regering Biden, die wil dat Israël zijn “high-intensity” campagne in Gaza beëindigt en overgaat naar een fase van meer chirurgische speciale operaties. De regering wil ook dat Israël meer humanitaire hulp naar Gaza brengt, onder andere door het openen van de grensovergang Erez naar Zuid-Israël, die op 7 oktober door Hamas werd bestormd toen het de westelijke Negev binnenviel en mannen, vrouwen en kinderen afslachtte.

Danon zei dat dit een rode lijn was.

 

“De eis om de grensovergang Erez te openen is een schandalige eis,” zei Danon, die benadrukte dat Israël ook humanitaire noden heeft, waarvan de meest dringende is om ervoor te zorgen dat 7 oktober zich niet herhaalt. En de enige manier om dit te bereiken is door Hamas militair, economisch en politiek te verpletteren.

Zoals we hier en op ons Telegram-kanaal hebben gemeld, wordt de humanitaire hulp die Gaza al via Egypte bereikt, door Hamas gestolen en vervolgens tegen hoge prijzen aan de bevolking verkocht. Op deze manier blijft de terreurgroep zichzelf financieren, zelfs onder belegering.

Danon wees erop dat de VS geen enkele hulptruck zouden toelaten als dit elders zou gebeuren en er meer dan 100 Amerikanen gegijzeld zouden worden door een ISIS-achtige terreurgroep. “Dat ze ons vragen om een grensovergang te openen en hulp te leveren aan Hamas is schandalig. Er moet een rode lijn worden getrokken.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox