Israëlisch ministerie van Volksgezondheid waarschuwt voor ‘noodtoestand’

De directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Chezy Levy schreef maandag in een brief aan ziekenhuismanagers dat Israël een ‘tijd van noodtoestand’ is ingegaan. Ook schreef hij dat zij alle niet-essentiële operaties en procedures moeten stopzetten om personeel vrij te maken om een instroom van coronapatiënten te behandelen.

Door Redactie Israel Today |

Israël is momenteel al drie dagen in een landelijke lockdown, maar de virusbesmetting en sterftecijfers blijven stijgen.

Minder besmettingen, meer sterfgevallen

Op de eerste dag van de lockdown, vrijdag, registreerde Israël meer dan 5.000 nieuwe coronagevallen, in overeenstemming met de trend van de vorige week. Op zaterdag daalde dat aantal tot 1.226, maar er waren 30 coronavirus-gerelateerde sterfgevallen binnen 24 uur, een grimmig nieuw record voor de Joodse Staat. Zondag waren de dagelijkse nieuwe besmettingen weer opgelopen tot 2.565. Functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid zeggen dat het aantal besmettingen stabiel onder de 1.000 moet zijn, voordat de overheid het opheffen van de lockdown moet overwegen. Momenteel is de planning dat die na Soekot eindigt.

Afbeelding: Winkels en restaurants werden gesloten toen Israël een tweede landelijke lockdown inging, waardoor de vrees voor een nog ergere economische crisis ontstond. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Noodsituatie niveaus

Hoewel de overgrote meerderheid van de besmette personen niet in ernstige toestand verkeert (velen vertonen helemaal geen symptomen), zijn de ambtenaren nog steeds bang dat het gezondheidszorgsysteem snel overweldigd zou kunnen worden. Maandenlang heeft het ministerie van Volksgezondheid gezegd dat de Israëlische ziekenhuizen maximaal 800 COVID-19 patiënten die in ernstige toestand verkeren, kunnen behandelen. Op dit moment zijn er 643 in ernstige toestand, waarvan er 170 beademing krijgen.

De Israëlische ‘corona tsaar’ Prof. Roni Gamzu maakt zich zorgen dat we die grens van 800 tegen het einde van deze week zouden kunnen bereiken, zelfs met de lockdown. ‘Onze situatie is zeer ernstig,’ zei Gamzu in een interview met Channel 12 News. Hij waarschuwde de Israëli’s dat als ze zich niet aan de lockdown-regels houden, Israël elke dag 20 of meer doden zou kunnen gaan zien.

Afbeelding: Tijdelijke politiecontroleposten veroorzaakten grote verkeersopstoppingen. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Spelen met de regels

Maar veel Israëli’s zijn het steeds veranderende coronabeleid van de Netanyahu regering inmiddels te beu om de waarschuwingen van Gamzu, of wie dan ook, serieus te nemen. Ondanks de inspanningen van de politie en duizenden IDF-soldaten, die opgeroepen werden om de lockdown-verordeningen te helpen afdwingen, waren Israëli’s in het hele land in het weekeinde nog steeds op pad. De politie gaf honderden boetes aan mensen die geen mondkapje droegen, en er werden controleposten opgezet om na te gaan of automobilisten een geldige reden hadden om hun huizen te verlaten, wat grote verkeersopstoppingen veroorzaakte.

Vreemd genoeg waren de autoriteiten er op uit om ervoor te zorgen dat de mensen niet gingen winkelen of naar de synagoge of het strand gingen, maar stonden ze wel toe dat linkse Israëli’s zich massaal verzamelden voor hun wekelijkse anti-Netanyahu-protesten. Ze maken zich zorgen dat het verbieden van die specifieke activiteit gewoon politiek niet correct zou zijn, en dat gaat boven angst voor besmetting.

Gezien de ogenschijnlijke dubbele maatstaven van de regering met betrekking tot de lockdown-regelgeving, zelfs als die een dreigende noodtoestand inluidt, zien veel Israëli’s geen reden waarom ze de moeite zouden moeten nemen om zich aan de regels te houden.

Afbeelding: Linkse Israëli’s kampeerden voor de woning van Netanyahu om te eisen dat hij ontslag zou nemen, daarbij negeerden zij de lockdown bijna volledig. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.