Israëlisch bedrijf moderniseert Nederlandse leger

Het Israëlische bedrijf Elbit Systems, gespecia­liseerd in verdedigingssystemen op pantser­voertuigen, sloot In februari 2021 een contract met het Zweeds-Britse bedrijf BAE Systems Hägglunds voor modernisering van voertuigen van het Nederlandse leger.

Door Michael Selutin e.a. |

Het gaat om het moderniseringsprogramma van de in Zweden geproduceerde CV90, het belangrijkste pantservoertuig van de Koninklijke Landmacht, voor een bedrag van bijna 80 miljoen euro. Elbit Systems zal het voertuig uitrusten met Iron Fist APS en COAPS.

Iron Fist (IJzeren Vuist) is een lichtgewicht systeem dat gebruik maakt van optische sensoren, volgradars, lanceerinrichtingen en munitie voor tegenmaatregelen om bedreigingen van een veilige afstand met verwaarloosbare restpenetratie aan te vallen.

COAPS (Commander Open Architecture Panoramic Sights) is een modulair, gestabiliseerd vizier met twee assen dat de berekening van de vuurleiding en de doelbesturing over grote afstanden, dag en nacht, zowel in vaste als in mobiele situaties, vergemakkelijkt.

Elbit heeft reeds een iets kleinere opdracht van het Nederlandse leger gekregen. Het betreft de aanschaf van computers voor voertuigen. De zevende generatie Enhanced Tactical Computer (ETC) MK7 zal de oude ETC’s vervangen, die Elbit Systems meer dan tien jaar geleden heeft geleverd. De nieuwe ETC’s bieden verbeterde en robuus­tere mogelijk­heden voor Commando’s en Controle (C2) en tactische gegevens­verwerking, betere beveiliging en uitbreidings­mogelijk­heden.

Het ziet ernaar uit dat het Nederlandse ministerie van Defensie in de loop van zijn moder­niserings­campagne nog vaker zal aankloppen bij Elbit en andere Israëlische bedrijven. Chaim Delmar, een manager bij Elbit Systems, prees de samenwerking met het Nederlandse ministerie van Defensie: ‘We zijn blij met onze voort­durende betrok­ken­heid bij de digita­liserings­programma’s van de Koninklijke Landmacht. Nederland is een sleutel voor de aanwezigheid van Elbit Systems op de Europese markt.’

De Koninklijke Landmacht ontvangt ook elektro-optische commandantvizieren als onderdeel van het contract, dat over een periode van vier en een half jaar zal lopen, zei Elbit in een nieuwsbericht.

In een ander moderniseringsprogramma, met een waarde van 500 miljoen dollar, wat half januari bekend werd gemaakt, moderniseert BAE Systems Hägglunds de Nederlandse CV90-vloot met onder andere nieuwe geschutskoepels. Enkele CV90-voertuigen zijn al uitgerust met Spike antitankraketten van het Israëlische bedrijf Rafael Advanced Defense Systems.

De Iron Fist APS en Commander Open Architecture Panoramic Sights (COAPS), die oorspronkelijk meer dan tien jaar geleden werd ontworpen door Israel Military Industries – nu bekend als IMI Systems -, werd in 2019 door het Israëlische ministerie van Defensie gekozen voor zijn in Israël geprodu­ceerde Eitan-pantser­gevechts­voertuig met achtwiel­aandrijving en Carterpillar D9 gepantserde bulldozer (foto).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.