Israëli’s zien uit naar een bezoek aan de Emiraten

‘We zien uit naar de komst van burgers uit de VAE in Israël en de dag waarop we naar Dubai en Abu Dhabi kunnen vliegen om hen te bezoeken. We zullen het aantal toeristen uit de VAE niet beperken. De vredes­over­een­komst creëert een enorm potentieel voor de Israëlische economie en het toerisme, en we zullen alles in het werk stellen om de samenwerking tussen de twee landen te bevorderen’.

Door Yossi Aloni |

Dit verklaarde Israëlische minister van Toerisme Assaf Zamir (foto) in een interview met de journalist Fahd al-Amiri uit de Verenigde Arabische Emiraten. ‘Onze twee landen zijn geografisch gezien dicht bij elkaar. Het is slechts een 3 uur durende vlucht tussen Israël en de Emiraten. Israëli’s reizen ook graag naar nieuwe bestemmingen (…) en de verbazingwekkende prestaties die we horen over de VAE maken het voor veel Israëli’s erg interessant om daar eens heen te gaan.’

De minister vermeldde in het interview, dat de belangrijkste Arabische landen, die Israëlische burgers kunnen bezoeken, Egypte en Jordanië zijn. En zelfs daar gaan Israëli’s slechts in kleine aantallen van ongeveer 200.000 toeristen per jaar naartoe. Veel meer Israëli’s bezoeken Aziatische landen zoals India en Thailand. Daarom zullen de toeristische reizen van Israëli’s naar de Verenigde Arabische Emiraten een belangrijke toeristische kans voor iedereen zijn.

Gedeelten van het interview:

Kunnen toeristen uit de Verenigde Arabische Emiraten Jeruzalem bezoeken?

‘We willen dat alle toeristische plaatsen zonder beperkingen openstaan voor toeristen uit de Emiraten, zowel religieuze als niet-religieuze plaatsen. In het algemeen denk ik dat heel Israël open zal staan voor toeristen uit de Emiraten’.

Hoe zullen rechtstreekse vluchten van lucht­vaart­maat­schappijen tussen de twee landen meer toeristen aantrekken?

‘…vooral door het makkelijker te maken voor toeristen om te vliegen en tussen deze landen te reizen.’

Hoe ziet Israël het toerisme in de Emiraten?

‘Ik denk dat de Israëlische toeristen zich erg verheugen op een bezoek aan uw land, omdat we weten dat uw land een gastvrij land is en toeristen van over de hele wereld verwelkomt. Naast de geweldige stranden en restaurants die je hebt, trekt de unieke cultuur mensen van over de hele wereld naar uw land’.

Welke toeristische producten zal de Staat Israël aan toeristen uit de Verenigde Arabische Emiraten aanbieden?

‘De religieuze plaatsen in het hele land en vooral de stad Jeruzalem (…) niet alleen de religieuze plaatsen, maar ook de culturele plaatsen en andere historische plaatsen in Israël. Wij bieden de toeristen ook een grote verscheidenheid aan culinaire ervaringen; de stad Tel Aviv met zijn prachtige restaurants en stranden; Eilat en de woestijnattracties; de Negev, en verder Boven-Galilea en de prachtige besneeuwde berg Hermon’.

Abdullah al-Mohiri, eigenaar van het Golden Eagle Travel and Tourism Agency in Ras al-Khaimah, VAE, zei dat vrede en welvaart twee kanten van dezelfde medaille zijn en dat de ene kant niet kan worden bereikt zonder de andere. Abdullah verwacht dat het vredesakkoord ‘zal bijdragen aan de samenwerking met de Israëlische kant en aan de welvaart van alle economische sectoren, met name het toerisme, als gevolg van de stabiliteit in de regio’.

Van onze kant wacht de toeristische branche in israël met spanning op de datum van inwerking­treding van het vredesakkoord. Dan worden de toeristen uitgewisseld tussen de twee landen. Aan de ene kant denken de touroperators dat veel toeristen uit de Emiraten naar de heilige plaatsen in Israël en vooral naar Jeruzalem willen komen. Aan de andere kant geloven ze dat de vraag van de Israëli’s naar een vlucht naar Dubai en Abu Dhabi groter zal zijn dan de vraag naar een vlucht naar Turkije of Griekenland.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.