LedenIsraëli’s worden geconfronteerd met een nieuwe realiteit

Vormt dit een existentiële bedreiging voor onze overleving?

Door Judy Lash Balint | | Onderwerpen: Gazastrook
Foto: Edi Israel/Flash90

Wat doe je als je buren hun langgekoesterde wens om je te vernietigen in praktijk brengen? Je gaat naar de velden om te zaaien en te oogsten wat al sinds het bloedbad van 7 oktober klaarligt om geplukt te worden.

De afgelopen dagen hebben duizenden Israëli’s en vele vrijwilligers uit het buitenland hun verdriet, schok en verontwaardiging omgezet in traditionele zionistische acties. Gehoor gevend aan de oproep van honderden boeren, stromen jong en oud uit alle lagen van de bevolking naar de velden en kassen van tientallen kibboetsim en moshavim om het land te bewerken.

In Moshav Talmei Yosef, op slechts een paar kilometer van de grensovergang Kerem Shalom met Gaza, kwamen veel mensen om nauwgezet tomaten te planten in de zanderige grond, beschermd tegen de meedogenloze zon door enorme plastic kassen.

Anderen, onder leiding van Hashomer HaChadash, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor de bescherming van landbouwgrond en bedrijven in de Negev en Galilea, gingen naar Kibboets Re’im om voor het eerst sinds de gruwelijke gebeurtenissen van meer dan twee weken geleden te helpen bij het ploegen van...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie