Israëli’s waarderen Netanyahu’s aanpak Coronavirus

Israël heeft minder geleden onder de Corona-pandemie dan de meeste andere landen, en zal de eerste natie zijn die volledig is ingeënt. Elke dag krijgen tien­duizen­den Israëli’s het Covid-19 vaccin. Toch blijft de kritiek klinken in de media. Wat moet Bibi dan nog meer doen?

Door Tsvi Sadan, Judith Jeries |

In het begin was ons gezondheidssysteem, zoals een koude motor, traag en ongeorganiseerd bij het toedienen van het vaccin. Twee weken geleden, toen de vaccinatiecampagne van start ging, moest ik dagen wachten tot ik de telefonist van mijn ziekenfonds kon bereiken. Na een uurtje telefoneren zou ik op 17 februari worden geprikt.

Twee dagen later werkte het telefoonsysteem volledig en kon ik mezelf opnieuw inplannen voor 1 januari. Een dag later kon ik opnieuw inplannen, voor 28 december, dus gisteren werd ik gevaccineerd in het nieuwe vaccinatie­centrum van het Ichilov Ziekenhuis in Tel Aviv. Ik kwam een beetje bezorgd aan omdat onze nationale tv-zender zondag meldde dat er chaos heerst in Ichilov.

Omdat ik (Tsvi) bekend ben met het Israëlische gezond­heids­systeem, kwam ik vroeg aan, om zeker te zijn, weet je. De persoon bij de receptie liet me weten dat ik te vroeg was, en dat ik tot vijf minuten voor mijn geplande tijd moest wachten om een nummer te krijgen. Dat leek me iets te optimistisch, dus ik vroeg 15 minuten voor de afgesproken tijd om mijn nummer. ‘Kom terug over tien minuten,’ kreeg ik te horen. Dat deed ik dus, kreeg mijn nummer en wachtte tot ik gebeld werd. Er stonden ongeveer 200 mensen te wachten, maar 15 minuten later kreeg ik het vaccin, en dat ondanks een storing in het computersysteem dat de nummers aankondigde.

Ook Sarah Netanyahu liet zich vaccineren.

Ik vroeg de verpleegster waarom ons nationale tv-nieuws zo’n negatief bericht over Ichilov had uitgezonden. Ze had geen idee, en zei dat ze probeerde geen van de reguliere lokale nieuwszenders te bekijken. De ‘chaos’ die was gemeld was niet alleen een verdraaid verslag, het was ronduit kwaadaardig. In plaats van dankbaar te zijn voor de ongekende massale vaccinatie die werd uitgevoerd tegenover een al even ongekende pandemie, gingen onze media op zoek naar elke fout die kon worden uitgebuit, echt of vermeend.

Dat onze met belastinggeld gefinancierde nationale televisiezender ervoor heeft gekozen om de fouten te benadrukken in een tot nu toe ongekend succes­volle vaccinatie­campagne, is niet bepaald verrassend. Sinds de pandemie ongeveer een jaar geleden uitbrak, hebben onze media niets dan slechte dingen te zeggen gehad over onze regering (lees: Netanyahu), die ze herhaaldelijk hebben beschuldigd van een falende aanpak van de Corona-crisis.

Dit ondanks onafhankelijke rapporten en statistieken die aantonen dat Israël het vrij goed doet in vergelijking met andere landen. Volgens Bloomberg’s ‘Covid Resilience Ranking’, geldig tot 21 december, staat Israël op de 17e plaats van de 53 landen. Als men de minder demo­cratische landen van de lijst haalt (waar meer autoritaire regimes beperkingen kunnen opleggen met weinig vrees voor publieke tegenstand) klimt Israël naar de 11e plaats. Niet aan de top, maar zeker niet zo slecht als onze media de situatie graag in beeld brengen.

En wat betreft de vaccinatie, zoals de onderstaande tabel van 28 december laat zien, ligt Israël ver voor op de rest van de wereld. Als de huidige snelheid van de vaccinatie wordt gehandhaafd, zal Israël naar verwach­ting het eerste land zijn dat de pandemie te boven komt. En terwijl ondank­bare Israëli’s nu Netanyahu bekritiseren omdat hij een buiten­sporige prijs heeft betaald voor de vaccins, zeggen analisten dat de kosten in het niet vallen bij de winst die het eerste land te wachten staat dat uit deze eeuwig­durende lockdowns tevoorschijn komt.

Hoewel de aanpak van de crisis door Israël geenszins vlekkeloos is geweest, kunnen de Israëli’s niet anders dan dankbaar zijn voor de inspanningen van Netanyahu en zijn regering. En te oordelen naar de lange rijen Israëli’s die wachten om het vaccin te krijgen, lijkt het erop dat ze dat wel zijn.

Duitse bewondering
Een week na het begin van de vaccinatiecampagne hebben al een half miljoen hun eerste dosis vaccin gekregen, en naar verwachting zal 60 procent van de bevolking eind maart zijn gevaccineerd. ‘Hoe doet het land dat?’ vraagt Tagesschau, en Bild vraagt zich af, ‘Is Israël het eerste land dat de Corona-crisis achter zich laat?’

Er spelen veel factoren een rol bij Israëls wereldrecord voor vaccinatie: het is een relatief klein land met een bevolking van ongeveer negen miljoen mensen, waarvan de meesten niet tot de risicogroep behoren. Dit vergemakkelijkt de distributie van het vaccin, volgens de Duitse media.

De Israëlische media daarentegen besteden onmiddellijk aandacht aan het voor de hand liggende: Premier Benjamin Netanyahu had persoonlijk het hoofd van het bedrijf Pfizer gebeld en vervolgens twee keer zoveel betaald voor de doses vaccin als de Europese landen, 30 dollar volgens Channel 12 News.

Het Israëlische volk lijkt te accepteren dat Netanyahu veel meer betaalt dan anderen, want een week van lockdown kost de economie 3 miljard shekels (ongeveer 755 miljoen euro), volgens lage schattingen. En niemand hier in het land wil een vierde lockdown.

Interessant is dat Pfizer’s vaccin is ontwikkeld door het Duitse farmaceutische bedrijf BioNTech, gevestigd in de stad Mainz, met de hulp van Duitse universiteiten en een subsidie van 150 miljoen euro van de Duitse overheid.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.