Israëli’s: Twitter blokkeert Trump, en Khamenei niet?

De beslissing van de internet-giganten Twitter, Facebook, Apple en Google om de Amerikaanse president Donald Trump en enkele van zijn volgelingen het zwijgen op te leggen, heeft de Israëli’s geërgerd.

Door Redactie Israel Today |

Niet vanwege wat de beslissing voor extreemrechtse stemmen in Israël kan betekenen, hoewel dat ook een kwestie is die de Israel Today columnist Tsvi Sadan aanroert in zijn artikel Capitool-rellen zorgen voor angst en hoop in Israël.

Wat de Israëli’s over het hele politieke spectrum heeft gefrustreerd, is het feit dat de Joodse Staat al jaren druk uitoefent op Facebook en Twitter om het aanzetten tot geweld tegen Israël door onder andere Iran en Palestijnse terreurgroepen te verbieden. Maar het antwoord is altijd geweest dat de vrijheid van meningsuiting moet worden beschermd.

Tijdens een Knesset-hoorzitting in juli 2020 vertelde een vertegenwoordiger van Twitter dat tweets van de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Khamenei die opriep tot de eliminatie van het ‘zionistische regime’ legitieme ‘opmerkingen over politieke kwesties van de dag’ waren.

Dus waarom is Trump anders?

Ter vergelijking: ook wanneer de tweets van Trump direct in verband kunnen worden gebracht met de rellen op het Capitool en andere gewelddaden, heeft hij daar nooit expliciet om gevraagd, in tegenstelling tot Iran en de Palestijnse terreurgroepen. Ook ter vergelijking: de gewelddaden in de VS hebben veel minder slachtoffers gemaakt dan de geweld­daden tegen Israël waartoe Khamenei, de Moslim­broeder­schap en Fatach hebben aangezet.

Een internet-onderzoek, uitgevoerd door de Israëlische krant Ma’ariv, suggereerde dat de meeste Israëli’s de stap van Twitter als volledig politiek zien. Zevenenvijftig procent van de ondervraagden zei dat het blokkeren van Trump een ongerechtvaardigde poging was om een politieke stem het zwijgen op te leggen. Drieënveertig procent zei dat ze het besluit van Twitter om de ‘problematische retoriek van de president te blokkeren’ steunen.

Ook ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers vindt de stap van Twitter hypocriet: ‘Twitter is een bedrijf dat de vrijheid heeft met huisregels de vrede te bewaren en mag dus Donald Trump de toegang tot z’n winkel ontzeggen’, maakt de lijsttrekker van de christelijke regeringspartij duidelijk. ‘Maar trek dan wel één lijn. Zeker in een regio dat snakt naar vrede en waar een land en leider in woord en daad constant haat zaaien.’
Bij zijn tweet citeert Segers Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran. In de tweet roept Khamenei op tot verzet tegen de Joodse staat Israël. Wie Khamenei kent, weet dat dergelijke oproepen uit zijn mond verre van onschuldig zijn. Hij noemde Israël eerder ‘een kwaadaardige tumor die moet worden uitgeroeid’.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.