Israëli’s trotseren de Corona lockdown voorschriften

Tijdens de eerste twee landelijke lockdowns wegens het coronavirus was er een gevoel van solidariteit, dat we hier allemaal samen voor staan, en dat we alleen kunnen overwinnen door ons eensgezind te houden aan de voorschriften van de regering. Daarom waren de gewone Israëli’s zo boos op bepaalde ultra­ortho­doxe gemeen­schappen, die in die tijd met regels speelden en die ervoor zorgden dat het aantal infecties hoog bleef.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Politieagenten in discussie met wandelaars op het stand, die zich niets aantrekken van sociale afstand en het dragen van een mondkapje. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Politiepatrouilles te paard hebben de Israëli’s nauwelijk weerhouden van een wandeling over de promenade van Tel Aviv op Shabbat. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar de Israëli’s hebben nu geen geduld meer, en de huidige derde landelijke lockdown wordt alom gezien als onnodig en heeft meer met politiek dan met gezondheid te maken. Zelfs onder degenen, die accepteren dat een lockdown kan helpen om het stijgende aantal besmettingen te beperken, zijn velen niet langer bereid om de verlammende economische prijs te betalen.

Bij de wekelijkse demonstratie tegen premier Netanyahu namen buiten de politie slechts weinigen de moeite om een mondkapje op te zetten. En van de sociale afstand is niets te bespeuren. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Op dit moment zijn de scholen tot en met de vijfde klas nog volledig open en mogen veel bedrijven nog aan het werk zijn. Daarnaast zijn veel winkels in strijd met de voorschriften geopend voor het publiek, waarbij het enige alternatief is om het bedrijf te sluiten. Er zijn ook veel Israëli’s te vinden op openbare plaatsen zoals speeltuinen, parken en stranden, ondanks de beperking dat niemand meer dan een kilometer van zijn huis mag zijn, en dan nog alleen om benodigdheden zoals levensmiddelen en medicijnen te kopen.

Een markt in de stad Ramle, in het centrum van Israël, bleef ondanks de lockdown beperkingen vol in bedrijf. (Foto: Yossi Aloni/Flash90)

Omdat bij de Israëlisch inentingscampagne al meer dan 10 procent van de bevolking werd ingeënt, zien velen er het nut niet van in, aan alle andere aspecten van de samenleving schade toe te brengen, wanneer het einde van de pandemie zo dichtbij lijkt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.