Israëli’s trekken zich niet veel aan van lockdown

Hoewel Israël nog steeds midden in zijn derde landelijke lockdown zit, lijken de Israëli’s niet langer bereid zijn om opgesloten te blijven. Dit weekeinde deelde de politie meer dan 8.000 bekeuringen uit wegens het overtreden van de corona-maatregelen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Het leven in Tel Aviv lijkt weer terug­gekeerd. Is dit een stad onder lockdown? (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Regeringsfunctionarissen gaven zondag aan, dat de lockdown nog een week zou moeten worden verlengd, aangezien Israël in de buurt komt van 4.000 COVID-19 gerelateerde sterfgevallen en het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen meer dan 8.000 bedraagt.

Samenkomen met familie en vrienden op het HaBima plein in het centrum van Tel Aviv. (Foto: Nati Shohat/Flash90/Flash90)

Ondertussen heeft meer dan 25 procent van de Israëli’s, en zowat de hele risico­bevolking, ten minste de eerste dosis van het coronavirus vaccin gekregen. De schattingen zijn dat Israël zich in maart weer volledig zal kunnen openen voor het bedrijfs­leven.

Gezien het succes van de vaccinatiecampagne zien veel mensen het nut niet meer in van het opgesloten blijven.

Israëli’s wachtend op een prik in een vaccinatiestation in Herzliya. (Foto: Gili Ya’ari/Flash90)

Maar functionarissen blijven waarschuwen dat de Israëlische gezondheidszorg een grote piek in de infecties niet aankan, zelfs als we het einde van de Corona-crisis naderen.

Om die reden heeft de Israëlische politie opdracht gekregen om de lockdown regelgeving krachtig af te dwingen. Tijdens het weekeinde deelden de politie­agenten meer dan 8.000 bekeuringen uit wegens overtreding van de Corona-maatregelen.

• 6.869 bekeuringen werden gegeven aan Israëli’s die om ongeldige redenen buiten hun huis waren. Israëli’s mogen momenteel naar buiten gaan om te sporten (al is het slechts tot een kilometer van hun huis), om voedsel of medicijnen te kopen, of als ze een ‘essentiële arbeider’ zijn.
• 1.118 bekeuringen waren voor personen die betrapt werden op het niet dragen van een mondkapje in het openbaar.
• 112 bekeuringen gingen naar mensen die de quarantaine-opdracht hadden geschonden. (Mensen die in contact waren gekomen met een besmette persoon en opdracht hadden gekregen om zich 14 dagen lang te isoleren).

Politieagenten geven bekeuringen op de strand­promenade van Tel Aviv. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Israel Today sprak vorige week met lokale medische deskundigen die benadrukten, dat landelijke lockdowns ineffectief en onnodig zijn en uiteindelijk meer schade aanrichten dan het virus zelf.

Zij hadden geen goed woord over voor het feit, dat politici, in plaats van gekwalificeerde professionals, zoveel beslissingen nemen over de reacties van het land op de pandemie.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.