Israëli’s protesteren tegen Groen Corona-paspoort-app

Een kleine groep Israëli’s protesteerde maandag buiten de Knesset tegen de snelle campagne om het grootste deel van de bevolking tegen COVID-19 te vaccineren. Ze maakten bezwaar tegen de ‘groen paspoort’ app, die aangeeft dat de houder gevaccineerd is.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Demonstranten bij de Knesset. Tekst op de spuitסיכּון ‘Sikoen’, risico; tekst op de vlaggen: להיות עם חופשי בארצנו lehi’oet am chofshie be’aretznoe, Een vrij volk zijn in ons land. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Hoewel Israëli’s geenszins verplicht zijn om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus, is er een sterk groeiend sociaal stigma tegen degenen die de injectie ronduit weigeren. Israël heeft zo veel geleden onder de herhaaldelijke lockdowns, dat de mensen gewoon hun huis uit willen. (Zie: Mijn ervaring met het Corona vaccin).

Het is toch wel verbazingwekkend, hoe Israël in staat was om zoveel doses vaccins aan te schaffen, terwijl grotere, rijkere landen worstelen om hetzelfde te bereiken. Het gevoel bestaat dat Pfizer, Moderna en andere vaccin­fabrikanten de Joodse Staat misschien als een soort proeftuin gebruiken. Aan de andere kant is dit het land van wonderen.

Hoe het ook zij, de overgrote meerder­heid van de Israëli’s schreeuwt om te worden geprikt, en de teleur­stelling was voelbaar toen het nieuws kwam, dat de vaccinatiecampagne misschien een beetje moet worden vertraagd om ervoor te zorgen dat er genoeg tweede doses zijn voor al diegenen die al hun eerste injectie hebben gekregen.

Waar de demonstranten van maandag zich echt druk over maakten was een vergadering van het Comité voor Wetgeving van Knesset, die op dat moment plaatsvond, om het initiatief van het ‘groene paspoort’ te bespreken. Dit zal de geënte Israëli’s toestaan om naar zoiets als een normaal leven terug te keren.

Israëli’s buiten de Knesset hekelden het zogenaamde ‘groene paspoort’, dat ze een ‘paspoort van leugens’ noemden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het ‘groene paspoort’ is eigenlijk een mobiele app die zal verifiëren of de houder beide doses van het vaccin heeft ontvangen, en hem of haar daardoor zal toestaan om openbare plaatsen voor culturele en sportieve evenementen te betreden en naar het buitenland te reizen zonder dat hij of zij in quarantaine behoeft te gaan. Naar verluidt zullen er extra stimulansen zijn voor Israëli’s om zich te laten vaccineren en hun ‘groen paspoort’ te ontvangen.

De betogers wezen dit af, omdat ze het als dwang van de overheid beschouwen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.