Israëli’s protesteerden tegen ‘medische dictatuur’

Misschien wel enkele duizenden Israëli’s liepen afgelopen zaterdag door de straten van Tel Aviv om te protesteren tegen de beperkingen die de regering op nieuwe oplegt in verband met de pandemie van het coronavirus.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Op het bord staat te lezen: ‘Nee tegen dictatuur en vaccinatie door dwang’. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Het dagelijkse aantal COVID-19 besmettingen inIsraël loopt opnieuw in de duizenden en het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten stijgt snel genoeg om ambtenaren ongerust te maken. Als reactie daarop zijn mond­kapjes binnenshuis weer verplicht, is reizen naar alle landen op een handvol na verboden en is het ‘Groene Paspoort‘-beleid weer van kracht.

Premier Naftali Bennett heeft een (volgens sommigen over­dreven agressieve) public relations-campagne gelanceerd om de één miljoen Israëli’s, die ervoor hebben gekozen zich niet te laten vaccineren, op andere gedachten te brengen. Bennett werd vorige maand beschul­digd van het te schande maken van deze ‘vaccin-weige­raars,’ en heeft sindsdien laten door­sche­meren, dat als Israël te maken krijgt met een landelijke lockdown tijdens de komende Joodse feest­dagen, het hun schuld zal zijn.

Bij de demonstratie van zaterdag in Tel Aviv bleven bleven Israëli’s beweren dat de hele zaak een hoax is, of dat de regering misbruik maakt van wat een relatief mild, zij het zeer besmettelijk virus is, om meer controle over het publiek uit te oefenen.

Zij droegen borden met de teksten ‘Er is geen pandemie, het is een hoax’ en ‘Dictatuur met het excuus van Corona’.

De demonstratie kreeg zeer weinig aandacht in de media. En waar dat wel het geval was, werd gemeld dat er slechts enkele honderden deelnemers waren. Maar de betrokkenen beweerden dat zo’n 3.000 Israëli’s waren komen opdagen, en een video die op Facebook werd geplaatst, leek die grotere schatting te bevestigen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.