Israëli’s opgeroepen om onmiddellijk Oekraïne te verlaten

Te midden van vrees voor de dreigende Russische invasie, zijn Israëlische luchtvaartmaatschappijen gevraagd te helpen burgers te evacueren.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Israel, politiek, spanning, Oekraïne
Gezicht op het Moederland Monument in Kiev de hoofdstad van Oekraïne. Foto: Nati Shohat / Flash90

Premier Naftali Bennett heeft er bij alle Israëli’s op aangedrongen Oekraïne onmiddellijk te verlaten, uit vrees voor een dreigende Russische invasie van het land. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem schat dat er momenteel tot 15.000 Israëli’s in Oekraïne zijn.

Woordvoerders van zowel premier Bennett als het ministerie van Buitenlandse Zaken zeiden dat Israëlische luchtvaartmaatschappijen worden opgeroepen om de komende dagen extra vluchten naar Oekraïne te sturen om te helpen bij de evacuaties.

Premier Bennett hield op shabbat een spoedvergadering met minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid en minister van Defensie Benny Gantz om de crisis te bespreken. Channel 12 News meldde dat Bennett de andere ministers in zijn regering heeft opgedragen zich te onthouden van commentaar op het Russisch-Oekraïense conflict.

De situatie ligt om een aantal redenen zeer gevoelig voor Israël en het Joodse volk:

  1. Zowel Rusland als Oekraïne zijn de thuisbasis van grote Joodse gemeenschappen die Israël niet in gevaar wil brengen door partij te kiezen in dit conflict;
  2. Israël heeft warme en strategisch belangrijke betrekkingen met zowel Rusland als Oekraïne die het zich niet kan veroorloven te beschadigen;
  3. Israël moet een goede relatie met Moskou blijven houden, om zijn vermogen om te opereren tegen Iraanse elementen in Syrië te behouden.

Minister van Diaspora-aangelegenheden Nachman Shai tweette op zaterdag dat Israël zich moet voorbereiden op een plotselinge toestroom van Oekraïense Joden in het geval dat ze te maken krijgen met lokale vijandigheid in verband met een Russische invasie.

“Als de natiestaat van het Joodse volk, is Israël er om het Oekraïense Jodendom te steunen. Als de Joodse gemeenschap van Oekraïne in gevaar wordt gebracht door het Russische conflict, moeten we onmiddellijke immigratie aanbieden, en ook de gemeenschappen ter plaatse ondersteunen,” schreef de minister.

Na een gespannen telefoongesprek van een uur tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Joe Biden meldden de Amerikaanse media dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen waarschuwden dat Rusland Oekraïne tegen woensdag 16 februari zou binnenvallen.

Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat er geen pogingen zouden worden ondernomen om gestrande Amerikaanse burgers te evacueren of te redden zodra een conflict was begonnen, uit vrees dat de betrokkenheid van Amerikaanse troepen een veel grotere oorlog zou ontketenen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox