Israëli’s en Palestijnen gespannen over verkiezingen

Zowel Israëli’s als Palestijnen wachten vol ongeduld op de uitkomst van de Amerikaanse presidents­verkiezingen. Zij zien die als cruciaal voor hun respectieve doelen, maar stemmen voor een tegengesteld resultaat.

Door Redactie Israel Today |

Zelfs in Israël is het moeilijk om iemand in de media te vinden die over iets anders praat dan de Ameri­kaanse presidents­verkiezingen van vandaag. Zoals talrijke Israëlische commentatoren, waaronder onze eigen Tsvi Sadan, hebben opgemerkt, is deze wedloop voor het Witte Huis misschien nog wel belangrijker voor de Joodse Staat dan alle voorgaande.

Eerder deze week kwamen de leiders van de Joodse neder­zettingen beweging bijeen bij een van de heiligste plaatsen van het Jodendom om God te smeken om Donald Trump nog vier jaar te geven.

Het electoraat van Israël neigt sterk naar rechts, en de peilingen van de afgelopen week hebben aangetoond dat een ruime meerder­heid Trump zou kiezen als ze konden stemmen bij de Amerikaanse verkiezingen. Dat staat in scherp contrast met het stemgedrag van de grote Joodse bevolking van Amerika, die van oudsher met een overweldigende meerderheid Democratisch stemt.

Terwijl de meeste niet-religieuze Amerikaanse Joden zich vooral richten op binnenlandse kwesties in de VS, zijn de Israëlische Joden natuurlijk meer bezig met het mogelijke buitenlandse beleid van degene die in het Oval Office zit.

In de afgelopen vier jaar heeft Trump de bereidheid getoond om stappen te zetten die gunstig zijn voor Israël en die geen enkele andere president voor hem heeft kunnen of willen zetten.
Aan de andere kant was Joe Biden eerder de vicepresident van Barack Obama, die door velen hier als de meest anti-Israëlische president in de geschiedenis van de VS wordt gezien. Uit een recente opiniepeiling bleek dat bijna de helft van alle Israëli’s vreest dat een presidentschap van Biden de betrekkingen tussen de VS en Israël zou verzwakken en zelfs zou schaden.

De Palestijnen verbranden eerder deze week in Gaza afbeeldingen van Donald Trump naast die van Lord Arthur Balfour, ter gelegenheid van de Balfour-verklaring. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Palestijnse vrees
Aan de andere kant van het veiligheidshek op de Westelijke Jordaanoever voelen de Palestijnen precies het tegenovergestelde. Voor hen zou een overwinning van Trump een regelrechte ramp zijn.

Terwijl Obama als de meest pro-islamitische, zo niet pro-Palestijnse, president in de geschiedenis van de VS werd beschouwd (en ze verwachten dat Biden hetzelfde zal zijn), nemen de Palestijnen Trump als een onberouwvolle zionist die alleen maar de agenda van de Joodse staat wil promoten.

Voor degenen die goed opletten zijn er hier twee ironische zaken:

♦ Terwijl de Palestijnen Trump als de grote voor­vechter van de Joodse Staat beschouwen, wordt hij in de VS routinematig beschuldigd van antisemitisme en andere vormen van racisme, zelfs door Palestijnse vertegenwoordigers in het Congres;
♦ Er was voorspeld, dat Trump een golf van vijandig­heid en geweld in de Arabische wereld zou ontke­tenen toen hij het het vredesproces op zijn kop zette in het voordeel van Israël. In plaats daarvan heeft zijn beleid een ongekende vredesbeweging bevorderd, waardoor drie Arabische Staten hun betrekkingen met Israël hebben genormaliseerd, en verwacht wordt dat er nog veel meer zullen volgen.

Maar nu terug naar de Palestijnen.

De PLO is er tientallen jaren in geslaagd om hun nationalistische agenda tot de belangrijkste zorg van de hele Arabische wereld te maken. Trump veran­derde dat allemaal door gematigde Arabische regimes, die zich liever op hun eigen belangen richten, de internationale steun te geven die ze nodig hadden om zich los te breken uit het moeras van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Dit is natuurlijk een grote klap voor degenen die vast­houden aan de visie van Yasser Arafat, om op een dag de Staat Israël te vervangen door een Palestijnse Staat, en zij zouden niets liever willen dan dat Joe Biden Trump wegstuurt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.