Israëli’s opgedragen zich gedeisd te houden tijdens WK in Qatar

Duizenden Israëli’s komen naar het WK in Qatar, maar worden gewaarschuwd om symbolen die hen als Joden zouden kunnen identificeren te verbergen.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Arabische wereld
Een Palestijns jeugdteam houdt het bord vast van de FIFA World Cup in Qatar, waar gevreesd wordt dat Israëlische tegenstanders het op Joodse fans gemunt hebben. Foto: Abed Rahim Khatib / Flash90

De 2022 FIFA World Cup is begonnen in de Perzische Golfstaat Qatar, die geen diplomatieke banden heeft met Israël (het “erkent” de Joodse staat niet officieel), maar heeft Israëli’s toegestaan om deel te nemen.

Maar er is bezorgdheid dat Israëli’s het doelwit zouden kunnen worden van geweld in de ultraconservatieve moslimstaat, vooral gezien zijn nauwe banden met de Palestijnse terreurgroep Hamas.

Qatar is ook bevriend met Iran, Israëls aartsvijand in de regio, en er zullen natuurlijk ook duizenden Iraniërs het WK bijwonen.

De situatie lijkt een soort kruitvat te zijn. Met dat in gedachten gaf de Israëlische diplomaat Lior Haiat de volgende waarschuwing uit aan Israëliërs die naar Qatar reizen:

“Het Iraanse team zal deelnemen aan het WK en we schatten dat tienduizenden fans het zullen volgen. Er zullen ook andere fans zijn uit Golflanden waarmee we geen diplomatieke relatie hebben.”

“Verneder uw Israëlische aanwezigheid en Israëlische identiteit omwille van uw persoonlijke veiligheid.”

Volgens lokale media hebben ongeveer 12.000 Israëli’s (4.000 Joden en 8.000 Arabieren) een visum gekregen om Qatar binnen te komen en het WK bij te wonen. Geschat wordt dat nog eens 8.000 Israëlische Joden die dubbele burgers zijn, hun buitenlandse paspoorten zullen gebruiken om het WK bij te wonen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox