Israëliërs aan Columbia en Yale doen verslag van de grimmige realiteit voor Joodse studenten

“Dit is de etnische zuivering van Joden op een universiteitscampus in 2024.”

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Joden, school, Israëlhaat
Pro-Palestijnse demonstranten versterken hun standpunten op de campus van de Universiteit van Californië Los Angeles (UCLA). Foto: EPA-EFE/ALLISON DINER

De afgelopen twee weken stond de Columbia Universiteit in New York in het middelpunt van de belangstelling toen grote studentenprotesten ter ondersteuning van Hamas en zijn sponsor Iran het leven op de campus verstoorden en de dagelijkse gang van zaken verstoorden.

De Amerikaanse president Joe Biden en andere Amerikaanse functionarissen en politici, maar ook beroemdheden zoals acteur David Schwimmer, hebben zich over de kwestie uitgesproken en mensen opgeroepen om “je Joodse buren, vrienden en collega’s te steunen” omdat “zwijgen medeplichtigheid is”.

Verhitte debatten escaleerden op sociale media. Gezangen als “Brand Tel Aviv af” en “7 oktober wordt een dag als alle andere”, ongetwijfeld gericht tegen Joodse studenten, waren herhaaldelijk te horen op de campus, waardoor de spanningen toenamen en gewelddadige incidenten ontstonden.

Deze onstabiele situatie, die voor het eerst ontstond op Columbia, heeft zich nu over het hele land verspreid – met studenten die kampen opzetten en gebouwen bezetten op de campussen van de Universiteit van Michigan in het Midwesten, de California State Polytechnic University aan de Westkust en Yale in Connecticut – die weigeren de campus te verlaten en die verhinderen dat Joodse studenten en zelfs professoren zich vrij over de campus kunnen bewegen.

“Hoe extreem de protesten ook waren, wat mij en veel van de Israëlische en Joodse studenten echt stoorde was de belachelijke, vleierige manier waarop de voorzitter van de universiteit en de administratie met de situatie omgingen,” zei Matan Ossy, een 24-jarige Israëlische student computerwetenschappen aan Columbia.

Columbia University President Minouche Shafik “hield zich niet aan de deadlines en voorwaarden die ze voor de demonstranten had gesteld, stelde een team aan om met hen te onderhandelen en stond hen gewoon toe om de openbare ruimte te bezetten. De studenten die ze had geschorst mochten de lessen bijwonen via Zoom. De situatie ontbeerde elk redelijk leiderschap, omdat de 18-jarigen in wezen de koers bepaalden en het laatste woord hadden,” zei Ossy.

Hij bekritiseerde ook leden van de Amerikaans-Joodse gemeenschap die deelnamen aan de pro-Palestijnse protesten en de slogan “not in our name” gebruikten. “Niet in onze naam? We hebben allemaal gezien hoe Hamas-terroristen ‘Slacht de Joden af!“ riepen toen ze op 7 oktober op brute wijze hele families vermoordden,” zei hij.

“De sfeer op Yale is beter dan op andere plaatsen, maar dat betekent niet dat het hier aangenaam is,” zei Meital Peleg Mizrachi, een postdoctoraal onderzoeker op het departement Economie.

“Een paar dagen geleden werden demonstranten die demonstreerden ter nagedachtenis aan een terrorist uiteengedreven, en in de confrontatie die volgde werd een vrouw geraakt met een vlaggenmast. Dit was een groot evenement op de campus gewijd aan een man die een terrorist was en Joden vermoordde,” zei ze.

“Als academici zijn we afhankelijk van samenwerking op alle gebieden, vooral in onderzoek – en er is ongetwijfeld een boycot van Israëlische postdocs, zowel heimelijk als openlijk. Dit beperkt ons werk ernstig en maakt het bijna onmogelijk,” voegde ze eraan toe.

Ze zei dat ze slechts enkele dagen na de aanval een uitnodiging had ontvangen om het “succesvolle Palestijnse verzet van 7 oktober” te vieren. “Is het niet duidelijk dat moord en verkrachting geen ‘verzet’ zijn,” zei ze. “Blijkbaar is het niet zo duidelijk als ik dacht.

Renny Grinshpan, een videokunstenaar en alumna van Columbia, veroorzaakte ophef op sociale media toen ze haar diploma verscheurde uit protest tegen de passieve houding van de universiteit tegenover de gewelddadige demonstraties tegen Israël.

“Vandaag wil ik mijn diploma inleveren. Deze studenten, die schaamteloos Hamas verheerlijken en daar geen consequenties voor ondervinden, vertegenwoordigen nu uw waarden – en zij zouden uw afgestudeerden moeten zijn,” verklaarde ze.

“Na maanden van pesterijen wordt Joodse studenten nu fysiek de toegang tot klaslokalen ontzegd door demonstranten. Joodse studenten moeten hun lessen op afstand volgen. Dit is een etnische zuivering van Joden op een universiteitscampus in 2024,” zei Grinshpan.

De bijna ongekende inval van de New York City Police Department in de Hamilton Hall van Columbia University leidde uiteindelijk tot de arrestatie en uitzetting van de anti-Israël demonstranten. Voor studenten als Ossy en Peleg Mizrachi is het echter niet de vraag of, maar wanneer de golf van Jodenhaat hun campus opnieuw zal treffen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox