Israëli uit India aangevallen uit angst voor Coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus in december zijn in de sociale media over de hele wereld verschillende berichten over tragische incidenten van racisme en vreemdelingenhaat in verband met het dreigende Covid-19 virus gemeld en gedocumenteerd.

Door Yokhanan Phaltual |

Vorige week was er een incident met een jongeman van de Bnei Menashe, Joden die vanuit India naar Israël zijn gekomen, een voorbeeld van racistische haat en angst.

Am-Shalem Singson (28) woont de laatste twee jaar in Tiberias nadat hij in 2017 Aliyah heeft gemaakt met zijn weduwe moeder Bat-El Singson en drie oudere broers. Am-Shalem is een jonge religieuze zionist die in Hesder Yeshiva in Ma’alot studeert als voorbereiding op de militaire dienstplicht bij het Israëlische leger.

Op de noodlottige zaterdagavond was Am-Shalem Singson op weg naar het huis van een vriend in het centrum van Tiberias. Singson zei dat hij langs twee mannen op straat liep toen een van hen naar hem keek en schreeuwde: ‘Corona corona’ en ‘Chinees’.

‘Ik was verdoofd en draaide me om naar de man die de opmerking maakte,’ zei Singson vanuit zijn ziekenhuisbed. ‘Ik zei hem dat ik geen Chinees ben, maar een Jood uit de Bnei Menashe-gemeenschap in India, en dat er ook geen reden is om iemand met een Aziatisch gezicht en een Aziatische kleur met het coronavirus in verband te brengen. Maar de man sloeg me toen meerdere keren in mijn gezicht en schopte me hard in mijn borst’, zei hij.

Singson werd later in het Baruch Padeh Medical Center in Tiberias opgenomen. Hij liep ernstige verwondingen op aan zijn borst en longen en heeft een kleine operatie ondergaan. Hij is nu aan het herstellen en wordt beschouwd als stabiel. De politie van de stad Tiberias onderzoekt de zaak nu.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.