Israëli gaat in Amerikaanse basketbalcompetitie spelen

Het is de droom van elke professionele basket­bal­speler, en werkelijk een groot succes voor de pas 19-jarige Deni Avdija, die nu als negende speler wordt geselecteerd door een team binnen de Amerikaanse basketbalcompetitie National Basketball Association (NBA).

Door Michael Selutin |

Afbeelding: Premier Benjamin Netanyahu en Deni Avdija (uiterst links) tijdens een bijeenkomst met het Israëlische jeugd-basket­bal­team na hun over­winning in het Europees Kampioenschap FIBA, in het kantoor van de premier. (Foto: Marc Israel Sellem/POOL)

Hoewel deelname aan deze hoogste klasse als een grote prestatie moet worden gezien, wordt het succes enigszins getemperd, omdat de Israëli gecontracteerd is door het team van ‘Washington Wizards’. Dit basketbalteam, uit de Amerikaanse hoofdstad, heeft de afgelopen jaren niet goed gepresteerd en er is nauwelijks uitzicht op verbetering.

Misschien zou het Deni kunnen zijn die voor een ommekeer in Washington zal kunnen zorgen? In ieder geval is het talent van deze tiener onmiskenbaar. Op zijn zestiende was hij de jongste speler bij de basketbalclub Maccabi Tel Aviv, en met deze club bracht hij voor Israël in de jaren 2018 en 2019 twee Europese kampioenstitels, in de klasse U-20 (jonger dan 20), binnen.

‘Voor mij is het een zegen om mijn land te vertegen­woor­digen en geschiedenis te schrijven’, verklaarde Avdija tijdens een videoconferentie met verslaggevers. ‘Het hele land staat achter mij, en ik hoop dat ik ons land goed zal kunnen vertegenwoordigen.’

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.