De Israëlische regering heeft besloten om een overeenkomst te beëindigen die Noorwegen als tussenpersoon laat optreden voor de overdracht van fondsen aan de Palestijnse Autoriteit, die werden bevroren na het bloedbad op 7 oktober in de noordwestelijke Negev onder leiding van Hamas.
Het Israëlische kabinet nam de beslissing, die vertrouwelijk werd gehouden, meldde Ynet op woensdag.
De beslissing was een reactie op de erkenning van een Palestijnse staat door Noorwegen in mei en de houding van Noorwegen ten opzichte van de huidige Gaza-oorlog, inclusief de uitspraken van minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide tegen Israël.
Minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz wees vorige maand een verzoek van zijn Noorse ambtgenoot voor een officieel bezoek aan Israël af.
Het Scandinavische land stemde er op 18 februari mee in om op te treden als tussenpersoon voor de overdracht van fondsen naar Ramallah.
Het Israëlische veiligheidskabinet had in januari besloten om de fondsen te bevriezen voor de Palestijnse Autoriteit, die ze naar de Gazastrook wilde sturen, waar Hamas het grootste deel van het geld in beslag zou nemen. In plaats daarvan besloot Jeruzalem het geld over te maken aan een derde partij, Noorwegen, om het daar in bewaring te geven.
De beslissing, die wordt gesteund door de VS, verhindert dat fondsen uit Gaza “onder alle omstandigheden” de Palestijnse Autoriteit bereiken, tenzij ze zijn goedgekeurd door de Israëlische minister van Financiën, zei het kantoor van de premier in een verklaring.
Het Israëlische ministerie van Financiën int belastingen en douanerechten namens de Palestijnse Autoriteit, die het maandelijks overmaakt aan de organisatie.
Volgens het Ynet-rapport is Zwitserland een kandidaat om Noorwegen te vervangen als bemiddelaar.
(JNS)