Israël wil zo snel mogelijk vier Boeing tankvliegtuigen

Kennelijk als reactie op de groeiende spanningen met Iran, heeft het Israëlische ministerie van Defensie de VS verzocht de levering te bespoedigen van vier van de acht Boeing KC-46 tank­vliegtuigen, die eerder dit jaar werden besteld maar pas over twee jaar zullen worden geleverd.

Door Redactie Israel Today |

Het verzoek komt in het licht van de toenemende bezorgd­heid over de agressieve houding van Iran en zijn schaam­te­loze kern­wapen­programma. Israël heeft gevraagd om vier van de acht KC-46 vliegtuigen zo spoedig mogelijk af te leveren, zodat straaljagers van de Israëlische luchtmacht (IAF) doelen in het gehele Midden-Oosten kunnen bereiken.

De bestelling van de KC-46’s was noodzakelijk geworden toen een aantal oudere Boeing 707-passagiers­toestellen, die tot tank­vliegtuigen waren omgebouwd, uit dienst werden genomen. Ze zijn meer dan 60 jaar oud.

Het dringende verzoek van Israël om de levering van de nieuwe vliegtuigen te bespoedigen, komt op een moment dat Iran voortgang boekt met zijn kern­wapen­programma, en zijn militaris­tische retoriek jegens de Joodse natie intensiveert. De nieuwe KC-46 vliegtuigen die Israël nodig heeft, kunnen drie straaljagers tegelijk bijtanken en doen dit werk veel sneller dan de oude, omgebouwde Boeing 707 vliegtuigen. Zij zijn ook uitgerust met bescherming tegen projectielen, waaronder raket­afweer­systemen, en een nacht­zichts­ysteem waarmee de piloot in volledige duisternis ook kan bijtanken.

De nieuwe KC-46’s zijn van cruciaal belang om de Israëlische luchtmacht in staat te stellen de afstanden te over­bruggen, die nodig zijn voor een aanval op Iran, mocht dit nodig zijn. De nieuwe tank­vlieg­tuigen maken deel uit van een breder programma om de Israëlische lucht­macht uit te rusten met de nieuwste stealth gevechts­vliegtuigen van de vijfde generatie (de F-35 ‘JSF’), teneinde de militaire voorsprong van Israël in het Midden-Oosten veilig te stellen.

Lees ook:
Israël wil snel tankvliegtuig; nodig voor aanval Iran?,
Nucleair Iran vooral gevaar voor Arabische landen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.