Israël wil snel tankvliegtuig; nodig voor aanval Iran?

Israël wil zijn capaciteit voor lange­afstands­missies van de luchtmacht op korte termijn verbeteren, door versneld een Amerikaans tank­vlieg­tuig te kopen en ook speciale vliegtuig­brandstof. Dat wijst op een mogelijke aanval op Iran in de nabije toekomst.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Israëlische F-35’s stijgen op vanaf een basis in de Negev-woestijn tijdens een trainings­oefening met de VS en andere geallieerde luchtmachten. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Israël heeft lang vertrouwd op een tankvliegtuig uit de jaren 1950 om zijn gevechtsvliegtuigen een grotere reikwijdte te geven. Maar dat vliegtuig voldoet niet meer aan de moderne eisen van de Israëlische luchtmacht, zeker niet tegenover de Iraanse dreiging. De Joodse Staat zou over vier jaar een geavanceerd Amerikaans KC-46-tankvliegtuig in ontvangst nemen. Gezien de huidige situatie heeft Israël naar verluidt de VS gevraagd om de levering van de KC-46 met twee jaar te vervroegen.

In een daarmee samenhangende ontwikkeling stemde de Amerikaanse regering er deze week mee in om Israël 990 miljoen liter speciale vliegtuigbrandstof ter waarde van ongeveer 3 miljard dollar te verkopen.

Tegen Israëlische defensie-functionarissen is gezegd om geen commentaar te geven op deze ontwikkelingen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.