‘Israël was voortrekker bij geven van COVID-boosters’

Het aantal COVID-infecties en ziekenhuis­opnames in Israël daalt gestaag, maar veel mensen zijn niet blij met hoe we hier gekomen zijn, zoals met de nogal agres­sieve inentings­campagne van premier Naftali Bennett en het intrekken van het ‘groene paspoort’ als je geen derde vaccinatie neemt.

Door Ryan Jones |

Afbeelding: Zijn de Israëli’s terecht trots op hun ‘baanbrekende’ vaccinatie­campagne? (Foto: Michael Giladi/Flash90)

Israël wordt vaak geprezen als een pionier op een aantal gebieden. Maar zijn laatste baanbrekende succes zal door sommigen misschien niet in zo’n positief licht worden gezien.

Dr. Dorit Nitzan is een Israëlische arts. Zij is ook regionaal directeur Noodsituaties voor de Europese regio bij de Wereld­gezond­heids­organisatie (WHO). In opmerkingen aan het Ynet nieuwsportaal, prees zij deze week Israël voor het toedienen van een derde dosis van het COVID-19 vaccin aan het grote publiek, toen geen enkel ander land dit deed.
‘Israël had gelijk toen het begon met het geven van de booster voorafgaand aan de goedkeuring van de FDA,’ zei Dr. Nitzan. ‘Israël was een van de eersten om de booster te geven, en het is een van de eersten om vooruitgang te blijven boeken. Israël is een pionier, en dat is belangrijk.’

Ze was niet alleen in die beoordeling. Zie: Dr. Fauci: de VS heeft ook booster shots nodig.

Ironisch genoeg was het de WHO die Israël aanvan­kelijk zo op de vingers tikte vanwege het over­haast toedienen van COVID-boostervaccins, voordat er enig medisch bewijs was dat dit zou helpen om de stijgende infectiecijfers in te dijken.
‘Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat we een derde dosis nodig hebben,’ benadrukte Mariangela Simao, de assistent-directeur-generaal van de WHO voor toegang tot geneesmiddelen, vaccins en farmaceutica. Ze zei dit al in augustus.

In die tijd hekelde Bruce Aylward, de frontman van de WHO inzake de coronavirus pandemie, wat hij noemde het ‘schandelijke’ gedrag van Israël en een paar andere landen die COVID boostershots uitrolden onder het grote publiek.

Om duidelijk te zijn, deze deskundigen zeiden niet dat de boosters op enigerlei wijze gevaarlijk waren, alleen dat ze misschien niet nodig waren, en dat het geven van een derde dosis aan reeds gevac­cineerde bevolkings­groepen betekende dat de vitale voorraad voor landen met een lage vaccinatie­graad uitgeput raakte. Zie: WHO: Derde Corona-prik ten koste van Derde Wereld.

Maar de Israëlische regering voelt zich nu enigszins gerechtvaardigd, nu zowel het aantal besmettingen als het aantal mensen dat in ernstige toestand in het zieken­huis wordt opgenomen, de afgelopen weken gestaag is gedaald. Volgens premier Naftali Bennett heeft dat alles te maken met het feit dat bijna de helft van alle in aanmerking komende Israëli’s (3,8 miljoen) reeds hun derde dosis vaccin hebben ontvangen.

‘Medische dictatuur’
Toch zijn sommige Israëli’s niet blij met hoe we hier zijn gekomen. Bennett is ervan beschuldigd zich bezig te houden met ‘medische dictatuur’ met zijn agressieve tactieken om Israëli’s te dwingen hun opfrisbeurten te krijgen. Naast het publiekelijk ‘aan de schandpaal nagelen’ van degenen die huiverig waren voor de derde prik, en het aanmoedigen van gevaccineerde Israëli’s om degenen die dat niet waren uit te schelden, hebben Bennett en zijn regering een streng ‘groen paspoort’ systeem opnieuw ingevoerd, dat de toegang tot veel openbare gelegenheden ontzegt aan degenen die niet volledig zijn gevaccineerd (met drie doses).

Het was bijzonder frustrerend voor Israëli’s die eerder te horen hadden gekregen dat ze volledig waren gevac­ci­neerd met twee doses, om nu te horen te krijgen dat hun groene paspoort zou verlopen zonder een derde. En dit ondanks het feit dat zowel de WHO als de FDA hadden gezegd dat een derde dosis waarschijnlijk onnodig was.

Ondanks de opmerkingen van Dr. Nitzan, is het waar­schijn­lijk nog te vroeg om een oordeel te vellen over het een of het ander. Israëlische functio­narissen geven graag vroeg en vaak verklaringen af, zelfs als de jury er bij wijze van spreken nog niet uit is. Een beetje meer tijd zal leren of ze gelijk heeft, en of Israël’s ‘baanbrekend’ gedrag in dit geval iets is om na te volgen of te vermijden.

Lees ook:
Waarom Israël Covid-boosters geeft, tegen WHO-advies,
Kritiek op Bennett die vaccin-weigeraars hekelt,
Artsen boos op miljoen ongevaccineerde Israëli’s.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.