Israël voert 100 dagen oorlog tegen Hamas

Plannen om militaire druk op Hamas te verhogen goedgekeurd. Aantal IDF-slachtoffers in Gazastrook stijgt naar 188. Meer dan 700 raketwerpers van Hamas vernietigd tot nu toe.

Door Joshua Marks | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook

Het Israëlische grondoffensief tegen Hamas in de Gazastrook is zondag, de 100e dag van de oorlog, voortgezet.

In Maghazi in het centrum van de Gazastrook werden twee gewapende terroristen die probeerden IDF-troepen aan te vallen gedood door geweervuur van een vliegtuig van de Israëlische luchtmacht. In Atrata in het noorden van de Gazastrook ontdekten en vernietigden soldaten verschillende lanceerplatforms van waaruit raketten werden afgevuurd op Israëlisch grondgebied.

De Israëlische strijdkrachten hebben hun operaties in het Hamas-bolwerk Khan Yunis in het zuiden van de Gazastrook voortgezet. Tijdens gezamenlijke grond- en luchtoperaties in de stad werden 16 terroristen gedood en werd een tunnelschacht ontdekt.

Halevi: IDF verhoogt druk op Hamas

“Vandaag hebben we plannen goedgekeurd voor het Southern Command om de gevechten voort te zetten en de militaire druk op Hamas op te voeren,” zei IDF chef-staf luitenant-generaal Herzi Halevi op een persconferentie op zaterdag.

Deze druk zal leiden tot de “ontbinding” van Hamas en de vrijlating van de gijzelaars die nog steeds door de terreurgroep worden vastgehouden, voegde hij eraan toe.

“Deze druk, en alleen deze druk, heeft tot nu toe geleid tot de terugkeer van vele gijzelaars,” zei Halevi, verwijzend naar het staakt-het-vuren met Hamas in november, waarbij de terreurgroep 110 gijzelaars, voornamelijk vrouwen en kinderen, vrijliet.

IDF-soldaten in actie in de Gazastrook, 13 januari 2024. beeld: IDF

De aankondiging komt op het moment dat de IDF overgaat van de tweede fase van de oorlog – de fase met hoge intensiteit waarin grondtroepen worden ingezet in de hele Gazastrook – naar de derde fase, waarin meer gerichte operaties zullen plaatsvinden die zich richten op de zuidelijke Gazastrook.

IDF dodental in Gaza stijgt naar 188

Het Israëlische leger kondigde zondagochtend aan dat de 21-jarige Andu’alem Kabeda uit Kiryat Gat gedood werd in een gevecht in de Gazastrook.

Andu’alem Kabeda, 21, uit Kiryat Gat. Foto: IDF.

In totaal zijn er 188 soldaten gedood sinds het begin van de grondoperaties in de Gazastrook op 27 oktober, en 522 soldaten sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Meer dan 700 raketwerpers vernietigd

Het Israëlische leger verklaarde vrijdag dat het sinds het begin van de gevechten in de Gazastrook meer dan 700 raketwerpers van Hamas had vernietigd en bezig was om de resterende raketten van de terreurgroep volledig te vernietigen.

Volgens de IDF hebben Israëlische troepen die in de Gazastrook opereren honderden raketten in beslag genomen, waaronder langeafstandsraketten, en raketlanceerders ontdekt en vernietigd.

Troepen van de Golani-brigade van de IDF ontdekten en vernietigden geladen raketwerpers die klaar stonden om op Israëlisch grondgebied te vuren en verborgen waren op een begraafplaats, zei het leger. De begraafplaats werd niet beschadigd.

Er werd ook ontdekt dat Hamas raketten had afgevuurd achter een school en een moskee. De raketwerpers werden vernietigd.

De oorlog begon op 7 oktober, toen duizenden Hamas- en andere terroristen het zuiden van Israël binnenvielen, gevolgd door inwoners van de Gazastrook. Ze vermoordden 1200 burgers en soldaten, verwondden duizenden en namen 240 mensen in gijzeling. Ze pleegden verkrachtingen, waaronder groepsverkrachtingen, onthoofdingen, brandstichting, marteling, verminking, ontheiliging van lijken, plundering en vernieling van eigendommen. Duizenden raketten werden afgevuurd tijdens de aanval op Israël.

Er wordt aangenomen dat Hamas nog steeds 136 gijzelaars vasthoudt in de Gazastrook.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox