Israël viert zijn tweede Kerstfeest; derde komt eraan

Lijdt u aan de post-Kerst blues? Dat is niet ongewoon. Een remedie zou zijn om te verhuizen naar Jeruzalem, de enige plaats ter wereld waar niet één, niet twee, maar drie Kerstfeesten per jaar worden gevierd!

Door Redactie Israel Today |

Iedereen in het Westen weet van het ‘gewone’ Kerstfeest op 25 december. Maar in het Heilige Land, dat een ontmoetingsplaats is voor christenen van verschillende denominaties en sekten, heeft het gebruik van verschillende kalenders aanleiding gegeven tot twee extra vieringen van de geboorte van de Messias.

Palestijnse christenen marcheren buiten de Geboortekerk in Bethlehem ter gelegenheid van het orthodoxe kerstfeest. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Op 7 januari is de tweede van die kerstfeesten, het Oost-orthodoxe kerstfeest dat door de Russische, Griekse, Koptische, Ethiopische en andere orthodoxe kerken wordt gevierd. Alleen de plaatselijke Armeens-orthodoxe kerk in Jeruzalem heeft vanwege de oude verwarring rond de Juliaanse en Gregoriaanse kalender besloten om het op een andere dag te vieren, op 18 januari.

De meeste Israëli’s zijn alleen bekend met het westerse (katholieke) kerstfeest op 25 december, dat zij tijdens de diaspora hebben gezien, als gevolg van de westerse evangelische christelijke steun en de lokale invloed van de westerse cultuur.

De Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem Theophilos III overziet de kerstvieringen in Bethlehem. (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90)

Maar de realiteit is dat het grootste deel van de christelijke bevolking in Israël tot de diverse Oost-orthodoxe kerken behoort, en dus vieren in feite meer mensen in het Heilige Land Kerstfeest op 7 januari.

Zie ook het artikel: Israëli’s die het Kerstfeest vieren

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.