Israël viert vrede en normalisering met Marokko

 

Door Redactie Israel Today |

Video: Premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse ambassadeur David Friedman vierden het nieuws van de vrede met Marokko tijdens een ceremonieel ontsteken van een Chanoekah-kandelaar bij de Westelijke Muur op de eerste avond van Chanoekah. (Video: GPO).

De Amerikaanse president Donald Trump tweette donderdag, dat hij weer de vrede en de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en een Arabisch moslimland had gefaciliteerd. Dit vierde Arabische land in twee maanden is Marokko, waar veel Joden hebben gewoond.

Het Joodse volk heeft een lange en legendarische geschiedenis in Marokko, waar het over het algemeen in harmonie met de lokale moslims heeft geleefd. Er is ook een zeer omvangrijke Joodse gemeenschap van Marokkaanse afkomst in Israël, en binnenkort zullen zij vrijelijk familieleden kunnen bezoeken die misschien nog in het Noord-Afrikaanse land wonen.

De overeenkomst is mogelijk gemaakt door het besluit van Trump, dat de VS de aanspraak van Marokko op het betwiste gebied van de Westelijke Sahara erkent.

Zowel premier Benjamin Netanyahu als koning Mohammed VI van Marokko gaven aan dat er zo snel mogelijk volledige diplomatieke betrekkingen zullen worden aangeknoopt, evenals rechtstreekse reguliere vluchten tussen de landen.

Er werd verder gesuggereerd, dat ten minste nog één Arabisch moslimland zich zou aansluiten bij de groeiende gemeenschap van landen die zich bij Israël aansluiten, voordat Trump eind januari zijn functie neerlegt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.