‘Israël viel in afgelopen 2 jaar 14 Iraanse schepen aan’

De reikwijdte van de voort­durende schaduw­oorlog tussen Israël en Iran is groter dan de meesten beseffen, vooral op zee. Het Iraanse Nour News beweerde dinsdag in een bericht, dat Israël 14 Iraanse schepen had aange­vallen, waarvan 4 tweemaal.

Door Redactie Israel Today |

De gemelde Israë­lische aanvallen, die in het bericht ‘terrorisme’ worden genoemd, vonden plaats in de Rode Zee en de Middel­landse Zee. Israël heeft stil­zwijgend zijn betrok­kenheid bij sommige, maar niet bij alle incidenten erkend.

In één bepaalde actie werd een enkele container op een groot schip vernietigd. Dit was het resultaat van nauw­keurige inlich­tingen die de Israëli’s hadden verkregen, namelijk dat de container in kwestie geavan­ceerd wapentuig vervoerde, aldus het bericht.

De Iraniërs suggereerden, dat de onthulling van deze informatie hun eigen betrok­ken­heid bij recente acties tegen Saudische olie­faciliteiten en met Israël verbonden schepen in de Perzische Golf en de Golf van Oman recht­vaardigde.

Israëlisch-Saoedische samenwerking

Israëls minister van Regionale Samenwerking Issawi Frej zei dinsdag, dat de Joodse Staat regelmatig contact heeft met Saoedi-Arabië en andere belang­rijke Golf­staten met betrek­king tot de Iraanse dreiging.

‘Als het gaat om Saoedi-Arabië en de Golfstaten, is er directe communicatie en begrip,’ zei Frej in een commentaar aan het door de VS gefinancierde Arabisch-talige nieuwsagentschap Al-Hurra. ‘Dit is een internationale kwestie, die niet alleen ons of Saoedi-Arabië aangaat,’ vervolgde Frej, die lid is van de extreem-linkse Meretz-partij en de enige Arabische minister van de nieuwe regering is.

Klaar om toe te slaan

Vorige week waarschuwde minister van Defensie Benny Gantz, dat Israël gewapend is en klaar staat om Iran aan te vallen in het licht van de toege­nomen oorlogs­zucht na de verkiezing van de hardline president Ebrahim Raisi.

Gantz benadrukte echter, dat dit een missie is waaraan het Westen en andere bondgenoten in het Midden-Oosten moeten deelnemen. ‘De wereld moet Iran aanpakken, de regio moet Iran aanpakken, en Israël moet ook zijn deel doen in deze situatie,’ vertelde hij aan het nieuwsportaal Ynet.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.