Israël verzorgt cyber­veilig­heid in de Golfregio

Als onderdeel van de Abraham-akkoorden met de Golf­staten, levert Israël nu ook in meerdere landen een belang­rijke bijdrage aan het verbe­teren van de bevei­liging tegen cyber­aanvallen in de olie- en gas­industrieën en binnen de financiële sectoren.

Door Redactie Israel Today |

Het Israëlische cyber-beveiligingsbedrijf XM Cyber, dat mede door de voormalige Mossad-chef Tamir Pardo is opgericht, gaat zijn beveiligings­producten nu ook in de Perzische Golf verkopen. Vooral olie- en gas­onder­nemingen en financiële instellingen in olie­produ­cerende landen moeten worden beschermd tegen cyber­aanvallen, en de Israëli’s behoren tot de besten ter wereld als het gaat om wereld­wijde netwerk­beveiliging.


Voormalig Mossad chef Tamir Pardo, en mede-oprichter van XM Cyber. (Foto: Flash90)

XM Cyber heeft producten ontwikkeld die kwets­baar­heden in infra­structuur­systemen opsporen, en zo nodig waar­schuwingen afgeven. Het bedrijf plaatst virtuele sensoren in het opera­tionele infra­structuur­netwerk van een klant, om de activiteiten tijdens een cyber­aanval te simuleren. Door middel van deze gesimuleerde aanvallen identificeert XM Cyber kwets­baar­heden die het binnen­dringen in infra­structuren mogelijk maken. Het bedrijf test ook het effect van mogelijke menselijke fouten.

XM Cyber, gevestigd in Tel Aviv, met kantoren in Dallas(VS), Londen en München, begon zijn overzeese activiteiten in de VS, waar het samen­werkt met verschillende grote banken. Sedertdien heeft zij haar activiteiten uitgebreid naar het VK, Duitsland, Zwitser­land, België en Italië, alsook naar andere West-Europese landen, waaronder meer recentelijk, ook Frankrijk. Tot de klanten behoren de haven van Hamburg en de Amerikaanse verzekerings­maatschappij Plymouth Rock.

De effectenbeurs in Dubai, VAE (Foto: Mahmoud Khaled/EBA-EFE)

Voor de Golfstaten, die net als Israël in een schaduw­oorlog met Iran verwikkeld zijn, is de veiligheid van hun olie-, gas- en financiële faciliteiten van cruciaal belang. Aangezien hun economieën nauwelijks zijn gediver­sifieerd, zou een geslaagde aanval op deze installaties een zware slag betekenen voor deze landen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.