Israël verwerpt kritiek van VS over rellen in Jeruzalem

Israël heeft volgens berichten zondag geërgerd aan het feit dat de regering-Biden evenals de internationale gemeenschap, nu de Joodse Staat bekritiseert en verant­woordelijk stelt voor de huidige onrust in Jeruzalem.

Door Redactie Israel Today |

De Israëlische politie bestormde maandag opnieuw de Tempelberg (zie foto hierboven) als reactie op aanhoudende moslimrellen in de hoofdstad en daarbuiten. Israël beschuldigt dat deze rellen worden aangewakkerd door religieuze preken en politieke ophitsing afkomstig van de Palestijnse Autoriteit.

In wat werd omschreven als een ‘verhit’ telefoon­gesprek, liet de Amerikaanse nationale veiligheids­adviseur Jake Sullivan zijn Israëlische ambtgenoot Meir Ben-Shabbat doorschemeren dat de regering-Biden Israël de schuld geeft van de onrust.

Terwijl het Witte Huis een verklaring publiceerde waarin delen van wat Sullivan aan de telefoon zei, werden geciteerd, heeft Israël geen officieel transcript van Ben-Shabbat’s antwoord gepubliceerd. Niettemin meldde journalist Ariel Kahana, Senior Diplomatiek Correspondent voor Israel Hayom, dat Ben-Shabbat hard reageerde op de suggestie dat Israël schuld zou hebben aan de situatie.

‘Israël beheert deze gebeurtenissen vanuit een soevereine positie, met verant­woorde­lijk­heid en discretie, ondanks de provocaties,’ benadrukte Ben Shabbat. ‘De internationale interventie is een beloning voor de relschoppers en degenen die hen stuurden, in de hoop Israël onder druk te zetten.’

Hij vertelde Sullivan dat als Washington werkelijk geïnteresseerd is in het kalmeren van de situatie in Jeruzalem, dan ‘moet druk worden uitgeoefend op de aanstichters en kanalen van opruiing,’ namelijk de Palestijnse Autoriteit en Hamas.

In het verslag van Kahana ging Ben Shabbat niet rechtstreeks in op de eis van de Amerikanen dat Israël zich zou onthouden van het verwijderen van Palestijnen uit twee eigendommen in de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah die volgens het hof Joods eigendom zijn.

De Palestijnen houden vol dat de Sheikh Jarrah controverse de oorzaak is van de huidige onrust, ondanks het feit dat het een decennia oud geschil over eigendoms­rechten is, dat geen nieuw Israëlisch beleid vertegenwoordigt om de oostkant van de stad te ‘Judaïseren’, zoals velen in de internationale gemeenschap nu beweren.

Zie ook:
Waarover gaat al die ophef over Sheikh Jarrah?,
Wat heeft de onrust in Jeruzalem veroorzaakt?

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.