Israël vertelt Biden opnieuw: Geen staakt-het-vuren voor de Gazastrook!

Israël wil niet riskeren dat Hamas zich hergroepeert en zal zeker geen concessies doen zolang er Israëli’s gevangen worden gehouden in Gaza.

Door | | Onderwerpen: Verenigde Staten, Biden
Biden blijft druk uitoefenen, maar de Israëli's willen Hamas geen respijt geven. Foto: Avi Ohayon/GPO

De regering Biden blijft druk uitoefenen op Israël voor een “humanitaire pauze”, zo niet een volledig staakt-het-vuren, in haar offensief tegen Hamas-troepen in Gaza. Dit ondanks het feit dat het Witte Huis beweert dat het volledig achter de inspanningen van Israël staat om de Hamas-dreiging uit te roeien die op 7 oktober zoveel dood en verderf zaaide in het zuiden van Israël en de huidige oorlog ontketende.

De Amerikaanse president Joe Biden bevestigde dinsdag dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn aanvullende verzoek om een pauze in de gevechten in Gaza had afgewezen.

“Ik vroeg hem om een pauze. Hij weigerde,” zei Biden in antwoord op een vraag van een verslaggever tijdens een evenement in het Witte Huis in Washington. “Ik wacht nog steeds op een aantal andere dingen.”

Tijdens een telefoongesprek op maandag bespraken de twee leiders “de mogelijkheid van tactische pauzes” om inwoners van Gaza “veilig gebieden te laten verlaten waar gevechten aan de gang zijn, om ervoor te zorgen dat hulp burgers in nood bereikt en om mogelijke vrijlating van gijzelaars mogelijk te maken”, volgens een rapport van het Witte Huis.

Netanyahu herhaalde maandag in een interview met ABC News dat “er geen staakt-het-vuren in Gaza zal zijn zonder de vrijlating van onze gijzelaars.”

Zo’n pauze, zei Netanyahu, “zal de oorlogsinspanning belemmeren. Het zal onze inspanningen om onze gijzelaars vrij te krijgen belemmeren. Het enige dat zal werken op deze Hamas-criminelen is de militaire druk die we uitoefenen,” legde hij uit.

Israëlische troepen hebben sinds zaterdag elke dag een humanitaire corridor in de Gazastrook geopend voor inwoners van Noord-Gaza om te evacueren over Wadi Gaza naar de veilige zone in het zuiden, ondanks dat ze onder vuur liggen van Hamas-terroristen.

Avichay Adraee, de Arabisch sprekende woordvoerder van de Israel Defence Forces, gaf dinsdag videobeelden vrij van een konvooi van honderden inwoners van Gaza die langs de Salah al-Din route naar het zuiden liepen. Sommigen van hen leken hun hand op te steken en anderen leken witte vlaggen te dragen.

Herzog tegen Harris: geen staakt-het-vuren tot de gijzelaars zijn teruggekeerd
De Israëlische president Isaac Herzog vertelde dinsdag aan de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris dat er geen staakt-het-vuren zal zijn in de strijd tegen Hamas totdat de Palestijnse terreurgroep meer dan 240 gijzelaars vrijlaat die worden vastgehouden in de Gazastrook.

Harris belde Herzog om haar solidariteit te betuigen met de Joodse staat toen het land een herdenkingsdag in acht nam, een maand na de inval van Hamas op 7 oktober en het bloedbad van 1400 mensen.

Herzog “herhaalde de waardering van het Israëlische volk voor de niet aflatende steun van president [Joe] Biden en zijn regering … en merkte op dat de onmiddellijke en onvoorwaardelijke terugkeer van de gijzelaars de belangrijkste zorg van Israël is”, aldus een Israëlische verklaring.

De president “herhaalde de verklaring van premier Netanyahu … dat er geen staakt-het-vuren kan zijn zonder de vrijlating van de gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, waaronder vrouwen, mannen, ouderen, kinderen en baby’s zo jong als 10 maanden oud,” zei de verklaring.

Harris “sprak haar steun uit voor Israëls recht op zelfverdediging en benadrukte het belang van het welzijn van de burgerbevolking en de humanitaire situatie in Gaza,” zei de verklaring.

In zijn antwoord benadrukte Herzog dat Jeruzalem zich houdt aan het internationaal humanitair recht terwijl het doorgaat met zichzelf te verdedigen en de terroristische infrastructuur van Hamas te vernietigen die is ingebed in de burgerbevolking van de Gazastrook.

De president verwees ook naar “Israëls voortdurende inzet voor de levering van humanitaire hulp aan Gaza, die de afgelopen dagen aanzienlijk is toegenomen, zelfs nu Israëlische gijzelaars de toegang tot het Internationale Rode Kruis wordt ontzegd en er geen informatie wordt gegeven over hun welzijn”, aldus de verklaring.

Tot slot spraken de twee leiders over hun gedeelde bezorgdheid over de dramatische toename van antisemitisme in de wereld, waarbij Herzog zijn bezorgdheid uitte over de dood van een Israël-aanhanger na een pro-Hamas demonstratie in de VS.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox