Israël vertelt Arabische pers over aanpak Covid-19

Een buitengewone persconferentie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Arabische media, via Zoom, over de manier waarop Israël met de corona­pandemie omgaat, is weer een hoopvol teken van samenwerking.

Door Yossi Aloni |

Tientallen journalisten en activisten uit Saoedi-Arabië, Bachrein, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Soedan en Jemen namen deel. Zij waren geïnteresseerd in de vraag of Israël dicht bij het ontwikkelen van een vaccin tegen Covid-19 is.

De briefing werd gegeven door ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Volksgezondheid en de IDF, die de manier waarop Israël met de crisis omgaat, deelden.

De deelnemers toonden grote belangstelling voor de Israëlische ervaring. Zij bedankten het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het organiseren van de briefing. Sommigen vroegen naar het effect van de hitte op de infectie. Anderen vroegen naar de Israëlische inspanningen om vaccins en behandelingen te ontwikkelen. (Zie: ‘Kan Fenofibraat reproductie Coronavirus blokkeren?).

Arabische journalisten uit het hele Midden-Oosten praten via Zoom met het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Enkele van de vragen gingen over technische aspecten van het omgaan met het virus:
1. Kan kudde-immuniteit een effectief middel zijn voor de aanpak van Corona?
2. Is het openen van speciale Corona afdelingen in alle ziekenhuizen de juiste werkwijze?

Verschillende deelnemers beschreven het virus als een gemeenschappelijke vijand, en ervoeren dat de aanpak van het virus de volkeren in de regio verenigt.

Hassan Ka’abia, plaatsvervangend woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken voor de Arabische media, zei: ‘De Corona-pandemie maakt geen onderscheid tussen mensen en kent geen grenzen. In het ministerie van Buitenlandse Zaken kozen we ervoor om de Israëlische ervaring met de aanpak van de crisis te delen met de Arabische wereld. We zijn blij met de grote belangstelling die de briefing heeft gewekt en de grote en actieve deelname die het heeft gekregen’.


Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.