Israël verklaart een einde aan de Coronacrisis

Hoewel het Coronavirus natuurlijk niet is uitgeroeid, heeft Israël deze dinsdag feitelijk het einde van de COVID-19 crisis bekend gemaakt door het opheffen van bijna alle preventieve maatregelen, zoals de sociale afstand.

Door Redactie Israel Today, TPS |

De richtlijnen voor sociale afstand en beschermende maatregelen, waaronder het ‘Groene Paspoort‘ en andere certificeringen, zijn afgeschaft, en er bestaat niet langer een beperking van de grootte van menigten bij massale evenementen.

Iedereen, ook kinderen en volwassenen die niet zijn gevaccineerd, mag openbare plaatsen zoals hotels, restaurants, zalen en evenemententerreinen, en sportstadions betreden.

De verplichting om mondkapjes te dragen in openbare gesloten ruimten blijft bestaan en wordt in de komende weken heroverwogen.

Het ministerie van Volksgezondheid verklaarde dat ‘dit besluit is genomen tegen de achtergrond van de lage ziektecijfers en de aanhoudende neerwaartse trend in alle indexen die zich de afgelopen weken heeft voortgezet’.

‘In het licht van deze trends gaan we verder met de fasegewijze verlichting van de beperkingen wegens de Corona-pandemie, waardoor het leven in Israël dichter bij een toestand van volledige routine komt,’ vervolgde het ministerie.

Bioscopen in Israël gingen vorige week weer open na de afgelopen 14 maanden gesloten te zijn geweest. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Beperkt toerisme

De enige grote beperkingen die blijven, hebben betrekking op het voorkomen dat nieuwe varianten van COVID-19 het land binnenkomen.

Israël zal deze maand weer opengaan voor toerisme, maar op beperkte schaal, zodat het ministerie van Volksgezondheid de groepen die toegang krijgen, nauwlettend kan volgen.
Als de maand juni voorbijgaat zonder grote nieuwe uitbraken van COVID-19, dan wordt verwacht dat Israël zich in juli ook zal openstellen voor individuele buitenlandse reizigers.

Israëli’s mogen al naar het buitenland reizen, maar afhankelijk van welke landen ze bezoeken, moeten ze mogelijk een korte periode in quarantaine gaan bij hun terugkeer naar de Joodse Staat.

De meeste Israëli’s negeerden doemwaarschuwingen en stonden in de rij om gevaccineerd te worden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wonderbaarlijke verbetering

De bijna miraculeuze verbetering in de situatie van Israël ten opzichte van het coronavirus wordt toegeschreven aan het slagen van het land om zijn bevolking snel te vaccineren:

  • Ongeveer 85% van de Israëli’s die ouder zijn dan 16 jaar hebben een COVID-19-vaccin gekregen.
  • Meer dan 5.450.00 Israëlische burgers hebben het eerste vaccin ontvangen, ongeveer 58% van de gehele bevolking, en meer dan 5.131.000, ongeveer 55%, hebben de tweede prik gekregen.
  • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft maandag meegedeeld dat het de afgelopen dag slechts vier nieuwe COVID-19-gevallen heeft vastgesteld.
  • Van de 22.360 tests die de afgelopen dag zijn gedaan, was 0% positief.
  • Van de patiënten die met Corona in het ziekenhuis zijn opgenomen verkeren er 49 in ernstige toestand, 36 van hen liggen aan de beademing. De aantallen zijn gestaag gedaald.
  • De meeste Corona-afdelingen in Israëlische ziekenhuizen zijn gesloten.
  • 6.412 Israëli’s zijn aan het virus overleden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.