Israël verijdelt smokkel van goudstaven uit Gaza

Je denkt bij de Gazastrook aan het meest verarmde stuk grond van de planeet. Tenminste, dat is hoe de media het graag afschilderen. Maar wat Gaza blijkbaar wel heeft, is veel geld (of in dit geval, goud) om terroristische activiteiten te financieren.

Door Redactie Israel Today, TPS |

Afbeelding: In tomaten verborgen goudstaven. (Foto: Ministerie van Defensie)

De Israëlische autoriteiten hebben vorige week een creatieve poging om goudstaven uit de Gazastrook te smokkelen weten te verijdelen. Aangenomen wordt dat het goud bedoeld was voor terroristische elementen in Judea en Samaria, de zogenoemde ‘Westbank’.

Veiligheidscontroleurs aan de grensovergang Kerem-Shalom vonden 13 goudstaven verborgen in dozen tomaten, die vanuit Gaza werden uitgevoerd naar de door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde gebieden.

De staven, met een totaal gewicht van 7 kilo, werden gevonden tijdens een veiligheidscontrole. Er werden geen details over de smokkelpoging vermeld. De kratten met tomaten hadden een dubbele kartonnen bodem, en daarin waren de goudstaven verborgen, zwart geverfd om ze te verhullen, en de randen waren verborgen in grote tomaten.

Het goud werd in beslag genomen en het onderzoek werd overgedragen aan de politie en de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) om te trachten de beoogde ontvanger van de schat te vinden. De belangrijkste theorie is dat het goud bestemd was voor terroristische Hamas-elementen in Judea en Samaria.

Israëls gecombineerde veiligheidsdiensten zijn er de afgelopen jaren in geslaagd duizenden pogingen om illegaal materiaal de Gazastrook in en uit te smokkelen te verijdelen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.