Israël verhandelt medische gegevens voor vaccins

Het bericht, dat Israël voorrang had gekregen bij de verdeling van Corona-vaccins, omdat het er mee heeft ingestemd om als proefkonijn te dienen, blijkt waar. Premier Netanyahu onthulde hoe hij Pfizer overtuigde om de Joodse Staat topprioriteit te geven.

Door Redactie Israel Today |

Een Israëli krijgt het Pfizer-vaccin. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Een paar dagen geleden schreven we over de suggestie van voormalige Israëlische premier Ehud Barak, dat Israël ermee had ingestemd om een proef­konijn voor het Covid-19-vaccin te worden. ‘Pfizer vond in Israël de perfecte plaats voor zijn proef­programma,’ beweerde Barak.
Enkele mensen schreven dat ze ons beschul­digen van het in stand houden van een samen­zwerings­theorie.

Maar premier Benjamin Netanyahu bevestigde donderdag, dat hij in feite de vaccin­fabrikanten Pfizer-BioNTech en Moderna had over­gehaald om Israël tot een topprioriteit te maken, door in te stemmen met het delen van alle relevante medische gegevens. ‘We kunnen dit doen, omdat ons gezond­heids­systeem een van de meest geavanceerde in de wereld is, echt een licht voor de naties,’ erkende de.

Volgens Netanyahu zal zijn akkoord om Pfizer en Moderna Israël te laten gebruiken als een ‘modelland’ ons ‘in staat stellen om alle burgers van Israël ouder dan 16 jaar tegen het einde van maart en misschien zelfs eerder te vaccineren’.

Waarom zou Pfizer juist Israël zien als een ideaal ‘modelland’? Netanyahu zinspeelde erop met zijn vage beschrijving van het medische systeem van Israël als ‘een van de meest geavanceerde ter wereld’.

Ehud Barak legde het uit: ‘De ziekenfondsen hier die al 40 jaar gegevens bewaren over alle gevaccineerde mensen in mijn leeftijdsgroep. Twee derde van deze leeftijdsgroep zit in de gegevens. Zoiets bestaat nergens ter wereld. Het is een enorme aanwinst voor Pfizer, omdat het hen laat aantonen, dat wanneer iemand sterft nadat hij zich heeft laten vaccineren – en mensen van mijn leeftijd sterven vaker – ze niet sterven door het vaccin, maar als gevolg van een of andere achtergrond ziekte. (…) Pfizer kan aantonen dat ze de hele risicogroep van een heel land hebben gevaccineerd. Bij iedereen die later overlijdt, kan worden nagegaan of er een verband is met het vaccin of met een achtergrond ziekte’.

Hoe is het met Israëls eigen vaccin, BriLife?
Terwijl in Israël al anderhalf miljoen mensen hun eerste injectie met het BioNTech-Pfizer hebben gekregen, gaat het in Israël ontwikkelde BriLife Corona vaccin de tweede fase van klinische proeven in. Hiervoor hebben zich 350 mogelijke vrijwilligers aangemeld.

De Israëlische president Re’oeven Rivlin sprak dinsdag in het Barzilai Medisch Centrum in Ashkelon met de eerste persoon die dit vaccin kreeg, als onderdeel van de testen. Hij benadrukte het belang van het lokaal ontwikkelde vaccin van het Israel Institute for Biological Research.

‘Het Israëlische vaccin, dat door het IIBR is ontwikkeld, is niet alleen een manier om ons tegen het virus te beschermen. Het is ook onze manier om onze innovatie- en ontwik­kelings­mecha­nis­men te blijven ontwikkelen en verbeteren,’ zei hij.

‘We hebben tijdens deze crisis meer dan eens gezien dat dit virus onvoorspelbaar is en zich kan aanpassen, zodat het voortzetten van onderzoek en ontwikkeling hier in eigen land van strategische waarde is. Weten­schap­pe­lijke en bio­logische onaf­hanke­lijkheid is een strategische troef’, voegde hij eraan toe.

Verwacht wordt, dat de grootschalige derde fase, naar de effectiviteit van het vaccin, in april of mei kan beginnen. Hieraan zullen 30.000 vrijwilligers deelnemen. Als alles goed gaat, zou het Israëlische vaccin tegen de zomer beschikbaar kunnen zijn. Het is mogelijk, 15 miljoen doses te produceren voor de burgers.

Naast de miljoenen doses vaccin van BioNTech-Pfizer en Moderna wil Israël toch zijn eigen vaccin ontwikkelen, om zeker te zijn van de levering. Ook andere landen zijn geïnteresseerd in het testen ervan.

Corona in de Arabische en Palestijnse gebieden
Net als in Israel lopen de besmettingscijfers in de Palestijnse gebieden snel op, bericht het CIDI. Zo zijn er op de Westelijke Jordaanoever bij elkaar al meer dan 100.000 besmettingen gemeld en in Gaza meer dan 40.000. Ook daar is meerdere malen een lockdown ingesteld om de cijfers de kop in te drukken, maar – net als in Israël – met weinig succes.

De afgelopen weken heeft Israel meerdere doses van het vaccin tegen coronavirus overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit, zo bericht journalist Gal Berger. Beide kanten hebben dit stilgehouden. De doses zijn voor “humanitaire en ongebruikelijke gevallen”. Onduidelijk is nog wie de vaccins ontvangt.
Eerder kwam er vanuit een legio ngo’s en journalisten kritiek op Israel omdat zij van mening waren dat Israel ook de Palestijnse bevolking moet vaccineren. Amnesty International noemde het mensonwaardig dat Israel de bevolking in de Palestijnse gebieden niet vaccineerde. Dit soort berichten werden onder meer door kranten en journalisten verspreid.

In werkelijkheid had Israel al in december aan de Palestijnse Autoriteit – die verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg van Palestijnen in de Palestijnse gebieden – vaccins aangeboden. De PA ging echter niet in op het aanbod, en gaf aan zelf inentingen te gaan regelen. Daarnaast worden de Palestijnen in Jeruzalem en Israelische Arabieren gewoon opgeroepen voor een vaccinatie door de Israelische autoriteiten.

Alhoewel de Palestijnse Autoriteit sinds de Oslo-akkoorden een autonome gezondheidszorg heeft en eerder vaccins van Israel weigerde, stonden organi­saties als Amnesty International op hun achterste benen. In tegenstelling tot eerdere berichten, dat de PA onder­handelde om vaccins via het COVAX-programma van de VN en de WHO te regelen, bleek later dat zij toch ook met Israel in gesprek zouden zijn voor vaccinaties. Het Palestijnse verzoek is momenteel in behandeling bij de Israëlische gezond­heids­autori­teiten. Al deze wendingen zijn opvallend daar de twee aan het begin van de pandemie nog goed samenwerkten, wat zelfs tot goedkeuring van de VN leidde.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid hoopte de eerste vaccins begin februari te ontvangen. Vervolgens stelden zij dat zij snel een aanzienlijk aantal vaccins uit Rusland hoopte te ontvangen. In tegenstelling tot Israel kan de Palestijnse Autoriteit de vaccins van Pfizer (die bij -80 °C bewaard moeten blijven) moeilijk op een passende locatie opslaan, mede daarom hebben zij ook ingezet op andere vaccins, aldus het ministerie.

Terwijl de Israëlische Joden zich haasten om een afspraak te maken voor vaccinatie, is belangstelling bij de Arabische inwoners van Jeruzalem bedroevend laag, slechts 22% van de 60-plussers haalde een eerste injectie. En dat, terwijl bijna de helft van de nieuwe besmettingen in de Arabische sector plaatsvindt. Een reden hiervoor kan zijn, dat mogelijk gelatine afkomstig van onreine varkens als stabilisator is gebruikt in het vaccin, waardoor dit niet ‘halal‘ is.

Oorzaken hiervan zijn het niet naleven van de richtlijnen, grote gezinnen, het bijwonen van grote bruiloften en begrafenissen, bezoeken aan ‘rode gebieden’ zoals Turkije en de Palestijnse gebieden. Ook de duizenden Moslims die elke vrijdag samendrommen op het Tempelplein en in de Al Aqsa moskee vormen een bron van besmetting.

Lees ook:
Israëli’s protesteren tegen Groen Corona-paspoort-app
Mijn ervaring met het Corona-vaccin
Israëli’s waarderen Netanyahu’s aanpak Coronavirus
Begin Corona Lockdown opent nieuwe horizonten
Vaccinatiecampagne tegen Corona vlot gestart in Israël
Is gedwongen vaccinatie in Israël juist?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.