Israël test met succes luchtafweer lasersysteem

De Israëlische luchtmacht heeft een reeks onder­schep­pings­testen voltooid, waarbij gebruik wordt gemaakt van een laser­systeem met hoog vermogen dat zich in de lucht bevindt. Met deze ontwikkeling heeft Israël een wereldprimeur.

Door Redactie Israeltoday.nl, IDF |

Een woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) meldde dat het bedrijf Elbit Systems en de Israëlische luchtmacht (IAF) een aantal onbemande vliegtuigen (UAV) had onderschept met behulp van een High-Power Laser Weapon System (HPL-WS) in de lucht. De UAV’s werden op verschillende afstanden en vlieghoogtes onderschept.

‘Ik wil Elbit Systems en de IAF feliciteren met de techno­logische doorbraak die zij hebben bereikt. Vandaag hebben jullie ons dichter bij alweer een belangrijke mijlpaal gebracht in de ontwikkeling van het veelzijdige verdedigingsarsenaal van de Staat Israël en het is revolutionair, zowel in termen van kosten­effectiviteit als van verde­di­gings­capaciteiten. Het lasersysteem zal een nieuwe beschermingslaag toevoegen op grotere afstanden en bij de confrontatie met een ver­scheiden­heid van bedreigingen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Israëlische defensie-industrie zal slagen in dit belangrijke ontwikkelings­programma, en ik zal persoonlijk samen­werken met het hele defensie­apparaat om het succes ervan te verzekeren,’ zei minister van Defensie, Benny Gantz, na de test.

De tests werden uitgevoerd onder leiding van de afdeling Ontwikkeling (R&D) van het Israëlische ministerie van Defensie. Het lasertoestel werd geïnstalleerd in een vliegtuig en getest in een reeks uiteen­lopende scenario’s. Het onderschepte en vernietigde met succes alle UAV’s die tijdens de test werden gelanceerd. De mogelijkheid om bedreigingen in de lucht te onderscheppen en te vernietigen is baan­brekend en is nog niet eerder op zo’n wijze getest in de wereld. Deze testserie is de eerste fase in een meer­jaren­programma onder leiding van de IDF en Elbit Systems om het lasersysteem te ontwikkelen tegen een verscheidenheid van lange-afstandsdreigingen.

Deze methode van onderschepping vanuit de lucht heeft vele voordelen, waaronder de lage kosten van onder­schepping, de mogelijkheid om lange-afstands­dreigingen effectief te onder­scheppen op grote hoogte, ongeacht de weers­omstandig­heden, en de capaciteit om uitgestrekte gebieden te verdedigen. Vooral de lage kosten van het systeem kunnen revolutionair worden genoemd. Er is al veel geschreven over de hoge kosten van een enkele Iron Dome raket. Een ‘schot’ van een lasertoestel kost nagenoeg niets.

De nieuwe technologie vormt een aanvulling op Israëls raket­afweer­systeem, dat uit meerdere lagen bestaat, waaronder dus de onder­scheppings­systemen Iron Dome, David’s Sling en Arrow. Dit systeem zal de doel­treffendheid van Israëls lucht­verdediging tegen bestaande en toekomstige bedrei­gingen in de regio vergroten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.