Israël stuurt dienstplichtige meisjes om Oekraïense oorlogsvluchtelingen te steunen

Een delegatie van Russisch/Oekraïense Israëli’s is op weg gegaan om de vluchtelingen in Hongarije te helpen.

Door Yossi Aloni | | Onderwerpen: vluchtelingen, Oekraïne
Vrijwilligers van Bat Ami arriveren in Hongarije om vluchtelingen uit Oekraïne te helpen. Foto: Hagit Shalom

De oorlog in Oekraïne heeft miljoenen burgers tot oorlogsvluchtelingen gemaakt. Ze vluchtten niet alleen naar de buurlanden, maar duizenden Oekraïniërs hebben aanvragen ingediend voor alijah naar Israël. Veel Oekraïners komen in aanmerking om in Israël te worden opgenomen op basis van de Wet van Terugkeer. Velen van hen bevinden zich in, door de Jewish Agency gehuurde, doorgangshotels in de buurlanden Polen, Moldavië, Hongarije en Roemenië. Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen die veelal berooid naar deze toevluchtsoorden zijn gekomen. De vluchtelingen verblijven verscheidene dagen in de hotels en moeten dan beslissen of zij naar Israël zullen emigreren of naar een tijdelijk onderkomen in een van de Europese landen.

Naast de ingewikkelde strijd en het verlaten van hun thuis en hun gemeenschap, hebben de vluchtelingen ook te maken met communicatieproblemen als gevolg van taalverschillen, terwijl tegelijkertijd de vele moeders, die zonder hun partner zijn aangekomen, proberen te zorgen voor hun kinderen.

Toen de Israëlische nationale hulporganisatie Bat Ami, bericht kreeg van de Conferentie van Europese Rabbijnen die in de eerdergenoemde landen actief is, boden zij onmiddellijk hulp aan. Binnen enkele dagen vond Bat Ami jonge vrouwen van de National Service, een alternatief voor vrouwelijke dienstplichtigen die niet in het Israëlische leger kunnen of willen dienen, bereid om mee te helpen. Ze vormden een speciale delegatie van negen Russisch- en Oekraïenssprekenden jonge vrouwen uit heel Israël. De delegatie vertrok deze week naar Boedapest waar de meisjes onder leiding van een coördinator vluchtelingen zullen bijstaan in de vier doorgangshotels. De reis werd mede mogelijk gemaakt door de hulp van de wereldwijde Bnei Akiva beweging.

Van de meisjes van Bat Ami, die zich het hele jaar door als vrijwilliger voor verschillende activiteiten inzetten, wordt verwacht dat zij als bemiddelaars en helpers voor de vluchtelingen fungeren en hen bijstaan in hun omgang met alle bureaucratische rompslomp. Bovendien zullen zij activiteiten voor de kinderen organiseren en speelruimtes inrichten, die zullen worden uitgerust met gedoneerde spelletjes die zij vanuit Israël hebben meegebracht.

Bat Ami voorzitter Arit Ansbacher: “Zodra wij van de Organisatie van Europese Rabbijnen hoorden over de situatie in de buurlanden van Oekraïne en zij om onze hulp vroegen, was het voor ons duidelijk dat wij met spoed zouden komen helpen. Ons vermogen als organisatie om op dergelijke nationale hulpmissies te reageren, ligt bij onze geweldige vrijwilligers die zonder aarzelen hun diensten aanbieden. Voor hen is het vanzelfsprekend dat je op 19-jarige leeftijd met een paar dagen opzegtermijn naar een ander land kunt vliegen om vluchtelingen te helpen. Samen met hen is ook onze coördinator meegevlogen, die hen zal begeleiden en bijstaan met alles waarmee ze te maken kunnen krijgen, net zoals bij hun dienst in Israël.”

Bat Ami CEO, rabbijn Bnei Nachtailer: “Zelfs in normale tijden nemen de leden van Bat Ami deel aan de vele uitdagingen van het diaspora Jodendom over de hele wereld. Nu zijn we er trots op om in de voorhoede te staan van een ongelooflijk belangrijke taak in een tijd van oorlog, om de families van de Oekraïense Joden te helpen.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox