Israël stemt voor doodstraf voor terroristen

De enige persoon die ooit door Israël werd geëxecuteerd was Adolf Eichmann, de nazi-architect van de Holocaust.

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: anti-terreur
Een bebloede Palestijnse terrorist (midden) glimlacht in de rechtszaal, wetende dat het milde beleid van Israël hem een relatief comfortabel verblijf in de gevangenis en waarschijnlijk een vervroegde vrijlating zal toestaan. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

De ministeriële wetgevingscommissie van de Israëlische regering heeft zondag voor een wetsvoorstel gestemd dat de doodstraf oplegt voor bepaalde terreurdaden.

De commissie bestaat uit 11 ministers van het kabinet.

Het veiligheidskabinet zal de formulering van het wetsvoorstel bespreken en het vervolgens naar de Knesset sturen voor een stemming, die mogelijk al woensdag zou kunnen plaatsvinden.

“Wij zullen met alle middelen, veiligheidsmaatregelen, operationele maatregelen en wetten blijven optreden om terroristen af te schrikken en de veiligheid van Israël te garanderen. Ons antwoord op terrorisme is het terrorisme hard aan te pakken,” zei premier Benjamin Netanyahu in een gezamenlijke verklaring met minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, wiens Otzma Yehudit (Joodse Kracht) partij het wetgevingsinitiatief nam.

Ben-Gvir zei: “Op deze moeilijke dag, waarop twee Israëlische burgers werden gedood bij een Palestijnse terroristische aanslag, is er niets symbolischer dan het aannemen van een wet over de doodstraf voor terroristen.” Hij verwees naar een schietpartij in het Palestijnse dorp Huwara bij Shem (Nablus).

Advocaat-generaal Gali Baharav-Miara heeft zich verzet tegen de doodstraf, met het argument dat die niet bijdraagt tot afschrikking.

De enige persoon die ooit in Israël werd geëxecuteerd was Adolf Eichmann, de nazi-architect van de Holocaust. Hij werd in 1962 opgehangen en zijn as werd in zee uitgestrooid nadat hij schuldig was bevonden aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

Een Israëlische rechtbank veroordeelde John Demjanjuk in 1988 tot de doodstraf voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn diensttijd in verschillende concentratiekampen. Het Israëlische Hooggerechtshof vernietigde het vonnis echter in 1993. Israël leverde uiteindelijk Demjanjuk uit, die in Duitsland stierf terwijl hij daar tegen zijn veroordeling in beroep ging.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox