Israël smeekt Libanon om zijn hulp te accepteren

Libanon verkeert in zwaar weer. Door alle andere gebeurtenissen in de wereld zijn de meeste mensen zich er misschien niet van bewust, maar het land van Ceder nadert de totale ineenstorting. Israël blijft bereid, smeekt zelfs, om zijn noordelijke buur te helpen.

Door Redactie Israel Today |

Afbeelding: Een gescheurde en gehavende Libanese vlag naast de vlag van Hezbollah symboliseren duidelijk wat er vandaag gebeurt in het Land van de Ceder. (Foto: David Cohen/Flash90)

De ongekende economische, politieke crisis in Libanon lijkt elke dag te verslechteren, en de interim-regering van premier Hassan Diab wekt de indruk geen idee te hebben hoe deze de talloze problemen van het land moet aanpakken, zoals de gevolgen van de explosie in de haven van Beirut en de Corona-crisis. Door de torenhoge inflatie heeft de lira 90 procent van zijn waarde verloren. Meer dan de helft van de Libanezen leeft onder de armoedegrens, en het land heeft zulke grote schulden dat het niet langer essentiële goederen kan invoeren. Auto’s staan in de rij bij de pomp om een beetje benzine, en Hezbollah-leider Nasrallah wil de chaos benutten om olie uit Iran te importeren.

Ondanks dat het officieel in oorlog is, koestert Israël geen wrok tegen Libanon, en zou het liever in vrede leven. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Minister van Defensie Benny Gantz herhaalde maandag het standpunt van de Joodse Staat in een reeks tweets in het Hebreeuws en het Engels.

Hoewel Israël inderdaad verlangt naar vrede met en een terugkeer naar welvaart voor Libanon, is zijn motivatie niet geheel altruïstisch.

Er bestaat grote bezorgdheid dat, indien Libanon volledig ineen­stort, het volledig onder de controle zal komen van Iran en zijn hand­langer, Hezbollah. Dat zou het machts­even­wicht in de regio sterk kunnen verschui­ven en een onaan­vaard­bare bedreiging kunnen vormen voor Israël.

Zie ook:Libanon op de rand van de afgrond.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.